Friday, September 30, 2011

COUPLE HARAM

Tumblr_luo9ngf2kt1r61z2bo1_400_large
sbb2 couple diharamkan..

1- MENYIMPANG DARI SYARIAT AGAMA

Lumrah bercouple seakan tidak dapat lari dari aktiviti seperti ber"dating", ber"shoping" dan sebagainya hatta ada yang sampai ke peringkat "membonceng". Tidak kurang juga (tanpa segan silu) menggunakan istilah-istilah yang kononnya menunjukkan sikap "caring" seperti memanggil mama,papa,baby,honey,darling kepada pasangannya.
Paling tidak, pasti di dalam pertemuan(dating) akan berlaku pandangan mata yang tidak harus, perbicaraan yang tidak wajar dan seumpamanya. Semua perlakuan ini adalah bercanggah dengan ajaran Islam yang mengharamkan perhubungan bebas di antara lelaki dan perempuan. Yang paling penting, apabila Syariat Islam mengharamkan sesuatu perkara/perbuatan, maka wasilah atau tindakan yang menuju kepada perkara yang diharamkan tersebut juga turut diharamkan.
Kaedah Fiqh ada menyebutkan : sesuatu yang membawa kepada yang haram, maka ia juga menjadi haram. Justeru berdasarkan kaedah ini, maka bercouple yang membawa kepada perlanggaran hukum syariat juga adalah haram.

2- MENJATUHKAN MARUAH (PERIBADI) SEORANG WANITA

Apabila pasangan yang bercouple berdating, maka peribadi seorang wanita muslimah akan dipersoalkan. Khalayak tidak akan berbicara tentang si lelaki yang bercouple tersebut, tetapi si perempuan. Masyarakat akan bertanya bagaimana begitu mudah si perempuan tersebut membiarkan dirinya diusung(maaf jika agak keterlaluan) ke sana-sini atau setidak-tidaknya umum akan menganggap bahawa perempuan tersebut telah dimiliki.
Kesan buruk yang mungkin dihadapi ialah apabila berlaku perpisahan antara pasangan tersebut. Masyarakat akan mula membuat pelbagai tanggapan negatif terhadap si perempuan tersebut. Prasangka-prasangka negatif akan direka dan dihebahkan. Akhirnya berlakulah tohmahan-tohmohan yang menjatuhkan maruah dan kehormatan seorang wanita. Ingatlah bahawa Islam amat memprihatinkan penjagaan maruah seorang wanita. Di atas dasar itulah adanya hukum Qazaf dan kerana tujuan tersebut jugalah Islam mengharamkan perhubungan yang di luar batasan. Sebabnya adalah kerana Islam memelihara kehormatan seorang wanita.

3- MEMBAZIRKAN WANG KEPADA PERKARA YANG TIDAK WAJAR

Di dalam budaya bercouple, biasanya pasangan lelaki akan banyak menghabis duit ibubapa,duit pinjaman PTPTN, JPA, yayasan negeri (bagi mahasiswa IPT) atau duit pemberian saudara mara untuk memenuhi kehendak pasangan wanitanya. Ajak saja dinner, lunch, breakfeast atau bershoping pasti si lelaki yang perlu mengeluarkan duit poketnya.
Terdapat juga keadaan di mana si perempuan yang berbelanja si lelaki. Itu belum dikira dengan pembeliaan kad top-up handset yang out of control. Hanya kerana call untuk tanya khabar, dah makan ke belum, ada yang sanggup mentop up handset mereka beberapa kali dalam seminggu. Cuba bayangkan jumlah wang perlu dibazirkan hanya untuk perkara yang sangat remeh dan tidak perlu.
Paling menyedihkan, wang tersebut adalah pemberian keluarga yang seharusnya digunakan bagi tujuan pengajian. Begitu juga wang pinjaman PTPTN, ia adalah hutang yang perlu dibayar selepas tamat pengajian. Justeru, penggunaan kedua-dua jenis wang ini kepada perkara yang tidak wajar adalah tidak harus dan ditegah oleh syarak. Perbuatan membazir dan menyalahgunakan harta juga adalah amalan syaitan.(Rujuk Al-Israa ayat 27)

4- MEMBUANG MASA KEPADA PERKARA YANG TIDAK SEWAJARNYA

Seperkara yang wajar diprihatinkan di sini ialah penggunaan waktu kepada perkara yangtidak bermanfaat. Lebih malang lagi, masa yang amat terhad sebagai seorang mahasiswa telah diisi dengan perbuatan-perbuatan yang ditegah oleh Allah. Bukankah berdating, berbual telefon secara marathon dan lain-lain aktiviti rutin bercouple merupakan perbuatan yang menyimpang dari anjuran agama. Justeru setiap saat dan minit yang digunakan bagi tujuan tersebut akan dipersoal dan diperbicarakan di hadapan Allah.

Perlu diingat bahawa Islam membenarkan couple apabila telah sah diijabkabulkan.

sumber dari Ust. Faris Hana Ismail

Thursday, September 29, 2011

CUKUP2 LA TU=.=

Assalamualaikum...(^ ^)
Atin dh lme nk ckp/bincang pasal ni..KPOP??semua org dh tau kan??sebut pasal kpop ni..kebanyakan fan minat cume artis KPOP guys je kan??hahahh...opsss http://matcuoi.comala dont worry atin pun suke...
sebut pasal artis kpop ..sume mmg gile2 ngn kpop ..http://matcuoi.comdan ramai yg sedar yg kpop ni fannye sume perempuan kan3^^..tp cukup2 la 2 wak...awk ni pntang la group kpop baru muncul awak minta die ni...bulan depanye muncul lg group baru dh mule plak minat group 2..2 la namenye TAMAK SANGAT...http://matcuoi.comcubelah fan2 ni pilih sorg atou lebih skit je...jgn la smpai TAMAKKKK sgt...mmg la kpop ni disukai ramai kan...tp jgn la melebihi hatnye ..maksut atin u all punye mint ARTIS..klo dh suke org 2 jgn la tmbah lg...http://matcuoi.com
macam atin^^..atin mmg la suke GILE2 ngn kpop ni...tp atin x de la smpai nk suke artis kpop ni (org baru)atin just paling2 fan pun just BIGBANG is my VIP je=='http://matcuoi.comxde pun lebih..lebih2 2 mmg la..2 just suke lagu dorg je...klo orgnye bole tahan la hihihi..ala suke2 gitu2 je..atin punye yg pentingnye BIGBANG my TORY(seungri) je haaahttp://matcuoi.comTORY ni lah yg atin paling gile2 la tp atin pun mcm korg gk...second atin MINAT SS501 just PARK JUNG MIN...http://matcuoi.com2 pun sekejab je...sbb bile minat PJM ni ..BIGBANG dh mule muncul ngn album dorg ..so atin pun dh mule beralih kembali ke V.I.P balik hihi...
ahhh setakat ni jela ye..klo cite pnjang2 kang langsong x phm ag huhu..http://matcuoi.com
p/s:harap korg jgn TAMAK ok ^^
kbyehttp://matcuoi.com

Wednesday, September 28, 2011

Mesej:UCAPAN ABAH untuk ABANG

Glitter Words

MyEm0.Com
Atin skarang ni busy la..
xde ms nk update blog...
misz blog MyEm0.Com
ahh...atin tanye abah atin mcm mn keadaan abang kat ATM??
(ANGKATAN TENTERA)http://matcuoi.com
aiii maklum lah abg atin kan dh masok tentera..hihi
 nk tau abah atin ad la bg msg kat abang...http://matcuoi.com

ABAH: 
sihat ke?? mcm mn kat sane?? ad barang yg tertinggl lg ke???
ABANG:
Sihat je.barang sume ckup..td baru abis ANGKAT SUMPAH n baru dpt nombor TENTERA
ABAH:
Salam.Alhamdulillah.Salam dihulur semoga abang di dalam keadaan sihat n selamat ABAH n MAMA sentiasa mendoakan yg terbaik utk ABANG..ABAH hrap teruskan cita2 ABNG masa depan ABNG terletak di sini.jangan pndang belakang,terus pndang ke hadapan INSYAALLAH...

AMIN...
Atin sebagai ADIK doa kan ABANG kat sne k
MyEm0.Com


Photo Flipbook Slideshow Maker
(gmbar kenangan..merubat kerinduan)
ABAH n ABANG


LAYAN LAGU BARU




Monday, September 26, 2011

Rindu Abang=.=

Assalamualaikumhttp://matcuoi.com

hmmm....skarg ni umah atin makin sunyi 
sbb abang atin xde g  blajar TENTERA...http://matcuoi.com
tp bagus jugk http://matcuoi.comsbb klo die umah..die akan kacau atin..
itu yg atin xnk...
tp bile die xde ni..lain pulak jdnye huhu...
atin makin sunyi je...
yela..kan kami ni cume ad 2 je adik beradikkk..
abang and mehttp://matcuoi.com
2 je la...xde lebih

MAAF ATIN CUME BOSAN je huhu...http://matcuoi.com
x tau nk tulis ape daaa...
akhir skali nk ckp la skit..
harap abg kan sane lyn jela kerenah ASKAR..
sbb mereka 2 KUAT & TEGAShttp://matcuoi.com

(haha sory2 ni pic time die dpt keje kat McD)


Monday, September 19, 2011

Hukuman Mencangkung~_~

huhu...Asslamualaikum juga for umat islam^^..

adoh...ni cite yg menyakitkan hatiT^T...mesti korag nk tau kan ape yg dimaksutkan dgn http://matcuoi.comhukuman mencakung..i mean sbb ape?? http://matcuoi.com
haaaa...ni atin nk habak ni ^^
td,kat skolah..time kelas SASTERA.atin ngn kwn2 kelas kene hukum dok luar..nk tau sbb ape??sbb kami x abis bace novel DARI LEMBAH KE PUNCAK...http://matcuoi.com
hmm tp klo korg nk tau, dh katenye NOVEl?? byk la episod2 nye ka??
so~ ingt dlm 1 minggu tu bole abis ke????xkan xkan??ahh jwp la sndiri^^ 
so gare2 x abis bace kami terpakse kene dok luar bace sambil cangkukhttp://matcuoi.com
Hati perit..hmm tp 2 la pengalaman buruk atin kat skolh baru huhu...
Seungri - To haters Pictures, Images and Photos
 hihi maaf la...sebenarnye mmg buku 2 cikgu dh suruh kami bace awal2 lghttp://matcuoi.com
kami je yg xnk ..ehh bukn xnk..mungkin xde ms nk bace...sume sbb pk raye2 je la...http://matcuoi.com
hmmmm..~ ok la ni jela cite atin nk ckp...
sbenarnnye ad lg cume x tau nk wat cerinye huhu..
http://matcuoi.com



EHHH ad sambungan.~

sebbkan atin dh x nk kne hukuman 2..atin pun cdgla 2k abiskan novel 2..
time balik,atin tunggu cik isa(vanskolah) smpai..sbbkan van 2 lmbat smpai atin pun luangkan masa tuk smbong novel 2...x smpai bape minit/jam/saat van pun smpai hihi..
ms masok dlm van ..adoh budk2 ramai lol,nk bace pun pyh,bising sgt...hmmm atin pun ngn bekdenye smbonglah bacaan..
Time atin bc kan dlm van,atin mule sakit kepala n mcm nk termuntahhttp://matcuoi.com~_~...
atin pun pk la apasal ni tibe2 rase kurang selese..n nk pening da time 2...atin pun stop sekejab bace buku,trus pandang luar ambik angin dlm van 2(walopun kepanasn nhttp://matcuoi.comgn budk2)...
dh smpai bp minit atin cube tok smbong balik bacaan novel 2...x smpai bp saat pening atin makin sakit..http://matcuoi.comatin pun pk la ,,hmm ape sal ni tibe2 je pening2 ni???
hmmmm atin pun baru tau...atin x bole bace buku dlm kereta/van..http://matcuoi.com..
sbb 2 la atin jd pninghttp://matcuoi.com klo bc buku dlm 2.
hmmm terpakse la atin bace kat umah..x abis??? sambong la kan perhimpunan skolh nnti hihi ^^
ok la bye http://matcuoi.com



Saturday, September 17, 2011

Sebab Lelaki Menangis dalam Percintaan



Tumblr_luo92ridfr1r61z2bo1_400_large
Lelaki menangis bukan bererti lelaki adalah lembut atau lemah.

Antara punca lelaki akan menangis dalam percintaan kerana :-

- Si lelaki dianggap tidak wujud oleh wanita kesayangannya.

- Si lelaki melihat wanita kesayangannya bermesraan, curang, berpelukan dengan lelaki lain.

- Si lelaki tidak dapat membahagiakan wanita yang di sayangi.

- Si lelaki mendapat tahu si wanita kesayangannya berpura-pura mencintai dia.

- Wanita yang disayanginya tidak mencintainyanya secara ikhlas dan sepenuh hati, tetapi sekadar menggunakannya.

- Si lelaki tidak dapat membantu wanita kesayangannya apabila wanita tersebut benar-benar mahukan pertolongan.

- Si lelaki berasa dipergunakan oleh wanita kesayangannya.

- Si lelaki melihat wanita kesayangannya sakit, bersedih dan menangis.

- Si lelaki merasakan wanita kesayangannya bukan miliknya tetapi untuk lelaki yang lebih baik sempurna darinya.

- Si lelaki ditinggalkan oleh wanita yang dicintainya