Monday, January 30, 2012

Tip Tidur awal , Bangun pun Awal

Tumblr_lykofihmcd1qajo36o1_500_large

Sebelum Atin bagi tip seterusnye , korang yang belum lagi bace tips yang lepas pegi ENTRY NI
Ok la! So~ macam mane cuti korang ? Ok ke? Atau bosan ke dok umah je . kalau korang tanye Atin cuti - cuti wat ape? hmm Jawapan Atin is sejak cuti lame ni Atin suke bangun lewat , kadang - kadang tu , Eh bukan kadang , hari - hari bangun lambat kalau masuk cuti je >_< . Paling lewat bangun pun dalam pukul 12.30 tgh baru sedar dari tidur >_<.. Ahh terpakse ngaku kat korang >_< . Eh korang jangan salah sangke , tu cume kalau cuti sekolah je adoiyai >_< . Kalau masok dh start sekolah , atin bangun lagi awal , dalam pukul 6 tepat , ala kira awal la tu HIHI ..

Jadi ! kat sini masalah kita macam mana nak tidur awal , bangun pun kene awal jugak 
Jom turun bawah jap >_<

Raaarrrwwwr_large

1)     Set kan masa yang ditetapkan (wajib) untuk kita tidur . Tapi kebanyakannye kite tidur bile betul - betul ngantuk je kan . Macam Atin la , walaupun jam tu dah menunjukkan pukul 2 pagi , tapi masih tak leno - leno lagi mate kan . Tu la effect korang susah nak tidur walaupun memang dah letih sangat kan . 


2)     Hentikan sebarang aktiviti - aktiviti yang boleh buat korang terjaga sampai lewat malam . Selagi korang tak ngantuk , selagi tu lah korang dok mengadap TV , Laptop , pe yang canggeh sekarng ni? ah IPad , Game and SMS . Lain la kalau korang terjaga lewat malam , korang ade kesempatan untuk bace novel ke study ke an . Tu bagus . 

406991_344037915614447_249414581743448_1329497_412917746_n_large


3)     Matikan TV dengan komputer . same dengan maksut no 2 tadi . Sebab tv dengan komputer kan menyebabkan tidur korang lebih larut . Jadi jangan tengok tv di tempat tidur korang dan berhentilah surfing internet jauh sebelum jam korang tiba . 


4)     Jangan minum air kopi  lewat malam . Kalau korang suka minum kopi malam - malam , korang tukarkan  air kopi tu ke kopi decaffeinate . 


5)     Kalau nak tidur , elakkan dari gune bantal bucuk >_< dengan selimut . Biar korang rase tak selesa . Sebab nanti awal - awal pagi mesti korang bangun awal sebab nak ke tandas HIHIHI

Cat-cute-jmv-marshmallow-favim.com-238277_large

6)     Yang last ni , peringatan untuk korang . Kalau boleh , jangan matikan alarm yang tengah berbunyi tu . Jam tu kenalah jauh sikit dari tangan korang yang panjang tu sampai capai ke jam loceng tu . Kalau tercapai gak , jawapnye tak gune lah korang alarmkan ye dak ? HUHU

Tumblr_lsqc3k3opt1qhjffpo1_1280_large




p/s : Tip ni , sesuai kepada korang yang  sekolah . Bagus tu . Tabiat tu suatu yang sudah biase kite buat . So jom tukar tabiat yang lame kepada tabiat yang sekarang 

 So , Good Luck ^_<



Bye 

3 comments:

Anonymous said...

Tq atin..nk kwn ngj atin bleh?

Atin Tory said...

LOL? boleh jelah..

Anonymous said...

Huhuhu