Sunday, January 22, 2012

Tips: Cara Untuk Buat Blog Ringan

Tumblr_ly5xmozxxh1qbj49mo1_500_large
Semua blogger ada masalah dengan blog korang ? kenapa ? apa masalahnya , seramainya pasti ada banyak masalah sebab blog berat.. hiiiihiii , memanglah tak boleh timbang blog, tapi "berat" tu ada maksudnya ..

"berat" ==> maksudnya, mengambil masa yang lama untuk loading benda di blog dan mungkin menyebabkan hang.. tahu tak apa hang ? lebih dikenali sebagai , freeze ... macam benda kat screen tiba2 tak gerak ..

Oklah, tanpa berlengahkan masa, atin ingin beritahu beberapa tips untuk mengurangkan berat blog, kasi blog korang diet :P .. huhuu , dengan cara ini.. reader akan lebih suka melawat blog korang yang "kurus" itu ..

Step 1 : Korang perlu kurangkan widget di sidebar , paling banyak letaklah boleh 5 widget, :)

Step 2 : Sekarang korang perlu kurangkan pula blog post on home page.. yang mula2 bukak , contoh sekarang blog saya , saya buat 3 entries per page, so bile bukan blog Atin just ad 3 entries sahaja ..
*Tapi atin cadangkan lebih baik korang gune 1 post  entri je pun dh cukup..

Step 3 : Kurangkan atau kalau boleh korang jangan la guna sangat bende2 perhiasan yg x best dlm blog korang ni ye

Itu je 3 steps yang mudah buat korang :) harap semua boleh amalkan diet yang tertera di atas buat blog korang masing2 huhu...

Penerangan :

1 : Kurangkan widget ? ohh itu korang perlu remove widget yang tak berguna .. seperti gambar , animasi , dan lain2 lagi :)

2 : Korang tukarkarkan post menjadi 1 je 
* tak tau ?? Jom tengok cara bawah ni

♥ Mula-mula > Login-->Dashboard-->Settings-->Formatting

Selepas number of post telah ditukar, klik save changes and tada ~~ :)
Selamat BerDiet ! ***

P/s: Ah senangkan?? So ape lagi rengan2 kan la blog korang 2..

4 comments:

best4ever said...

thankyou so much bro this post will really help me thankyou so much
Best4Hack

Aira Dawson said...

nice tuto

Nurul Ashikin said...

tq dik

iskandar said...

gan, cara agar widget iklan di blog menjadi ringan gimana caranya?