Friday, February 3, 2012

Apa itu ISO ?

Tumblr_lyaa9ommtn1qhahtxo1_500_large

Perhatian : Jangan bace entry lagi , sebab korang x tau pe maksut semue ni >_< .. So bace tip kat ENRTY ni dulu . Baru paham OK >_<

ISO or ASA adalah unit yang digunakan untuk mengukur sensitif filem atau sensor kamera digital kepada cahaya. Kamera digital boleh dilaras pada sebarang ISO yang telah ditetapkan. ISO atau ASA mewakili perkara yang sama. ASA digunakan pada era kamera menggunakan filem, manakala di dalam era digital ini dipanggil ISO.
ISO diwakili dengan nombor seperti ISO80, ISO 100, ISO 200 dan seterusnya. Tambahkan ISO jika anda menggunakan aperture kecil dan shutter speed yang lebih pantas. Ini kerana ISO akan membantu mencerahkan imej yang kita rakam. Lebih tinggi ISo yang kita gunakan, gambar akan menjadi lebih cerah dan kurang kualitinya untuk cetakan bersaiz besar :)
Untuk film atau ‘point and shoot’ camera, biasanya tersedia dengan ISO 50 atau 100 paling rendah. ISO yang lebih pantas adalah seperti ISO 800 atau 1600 atau 12,000. Digital SLR adalah lebih sensitif kepada cahaya daripada kamera filem atau kamera digital yang berlensa tetap (fixed-lens).
Penggunaan ISO yang rendah adalah untuk mengurangkan ‘noise’ atau ‘grain’. Penggunaan ISO yang tinggi biasanya akan menjadikan imej lebih ‘grain’ berbanding dengan ISO rendah.
Diharap informasi ini membantu kita semua :)

credit by : norizam

No comments: