Monday, February 13, 2012

Cara Pemakaian Tudung

sebelum Atin nak ckp Atin pinjam dodle kak Yana  ye ^_<// harap2 kak yana x marah ;(

Korang pe khabar? sihat ? Hari ni Atin tak sempat la nak bagi tips . Memang minggu ni Atin tak de masa nak fikirkan cari tips nye .. Pasal Atin minggu depan dah start Exam >_< huhu . Harap korang fahamlah ye..
Tapi tak pelah Atin tak buat tips . Ni tips Atin copy dari kak lyssa . Tentang tips pemakaian tudung . 

Mesti Ramai Yang Suka Tips-Tips begini kan ?
Kalau tak suka pun .. "Ada aku kesahh ?" haha .
Oke , pada siapa yang suka .Baca dengan teliti ye :)




1
. Janganlah pulak korang pakai tudung yang jarang , nipis yang boleh menampakkan susuk leher dan dada korang tu ye . Tetapi , kalau korang nak pakai jugak tudung yang jarang sebab dah beli mahal berbillion kan , korang digalakkan memakai baju lengan panjang . (turtle neck) yang menutupi leher.
Itu adalah salah satu cara yang paling bagus :)




2.
Make sure korang memakai anak tudung supaya anak rambut korang yang kecil-kecik comel tuh tak nampak . Ianya juga memberi gaya yang lebih kemas, rapi dan menutup cacat celanya pemakaian tudung :) Kemas .. Nampak lebih bergaya .. Ecehhh ^_^




3.
Pemakaian tudung yang pelbagai gaya dan corak juga amat membantu korang tampil berlainan dan kelihatan lebih menarik . Gaya tudung ke tempat kerja tidak perlu terlalu menonjolkan rekaan corak atau bunga yang melampau-lampau ye. Isk2 .. sakit mata memandang yo . hehe.




4.
Untuk nampakkan lebih berseri , korang boleh lah gayakan dengan kerongsang yang sesuai . Kedudukan kerongsang juga memainkan peranan yang penting. Misalnya kerongsang yang disemat kan di bahagian baju menampakkan si pemakai kelihatan lebih kemas dan menarik .




5.
Korang juga digalakkan memakai baju yang kosong kerana ianya boleh dan mudah dipadankan dengan banyak tudung yang bercorak . hehe . 




6.
Dalam pemilihan kerongsang . korang pakailah kerongsang yang bersaiz kecil. Jika tudung korang tu berwarna merah kan , pakailah kerongsang yang bewarna keemasan (gold color) , sementara tudung yang berwarna lain pula dengan kerongsang bewarna perak (silver color).




7.
Bagi korang yang berbadan besar tidak digalakkan untuk memakai kerongsang yang besar . Jika mahu yang besar  , cari yang berbentuk panjang ok ? hehe .:) 




8.
Jangan tutup bahu dengan tudung korang tu ! Nanti , badan korang akan kelihatan lebih besar . So , korang boleh lah sematkat dengan kerongsang yang kecil dan lekatkan di bahagian baju supaya tidak nampak menggelebeh. hehe :)



credit by : Lyssa

No comments: