Tuesday, February 7, 2012

Tip: Ciri-ciri Ketagihan FACEBOOK

Tumblr_lyzbf81hgb1qijksmo1_500_large

HIHI , hari ni Atin memang banyak keje sekolah . Tak tau la bile boleh siap nye huhu . Hari - hari atin mengadap FACEBOOK je . Sampai tak sedar yang kite dh nak SPM an ..Sory ah , sebab kite ni memang dah ketagih dgn facebook dah . Tak bole g mane - mane pun , asik keje kite mengadap facebook je dari pagi sampai lah ke malam an. Tapi bile atin selak - selak sikit kat facebbok ni , sebnarnye facebbok ni memang bergune untuk sape - sape yang buat perniagaan atau pun bisnes an . Sebab tu la orang yang buat perniagaan kat facebook ni berjaya . Macam kedai Kpop , dorang tak de jual kat luar . Ade ke kedai mane - mane jual barang kpop? xde an . Atin order barang kpop pun kat facebook . Sebab tu facebook ni bergune . Batul x? 

Jadi kat sini nak bincanglah pasal orang - orang yang ketagih sangat dengan facebook ni . Jom bace sikit ciri - ciri nye >_< .

420351_302269373164818_100001452720974_861496_1011977644_n_large

1)     Tak dapat berenggang dengan internet . Yela kalau tak de internet tak de la facebook an . kalau ade internet , adelah facebook tu HUHU . Tapi kalau orang yang tak mampu beli internet , Dorang sanggup tu pegi CC bukak internet an . Haha , tu memang kaye la kalau hari - hari pegi cc je , abis duit pelanja sekolah .


2)   Terus capai internet bukak facebook sebaik je bangun dari tidur , ataupun sape - sape yang keje tu , dorang on facebook kat tempat keje . Wah , yang ni lagi dah syat an . Memang selalu berlaku sebab Atin kalau cuti sekolah , kalau bangun awal subuh , bukak jab facebook , memang ramai yang tengah online pagi - pagi subuh tu . Peh memang dah syat an HUHU . 


3)     Sentiasa terbayang untuk menulis sesuatu kat facebook masa OFFLINE . Memang same lah macam Atin . Kalau tempat atin berlaku ape - ape ke , macam contoh atin bagi lah , demam ke , kucing mati lah , dapat jumpe awek baru lah >_< , macam - macam lah yang berlaku kat sekitar kite . Mesti nak kene jugak tulis status pasal ape yang berlaku sekarang .Betul an? haha , tak yang cakap la memeng hari - hari kluar status berlainan . 

4)     Lebih selesa online facebook dari keluar rumah atau tengok TV . Kalau bosan je , mesti online facebook . Kadang - kadang tu , kalau orang ajak pegi jalan - jalan , sanggup atin tak nak ikut pasal asik nak mengadap facebook je kan HAHA . Kalau TV terbukak pun , bukan kite yang tengok , TV yang tengok kite >_< , pasal depan TV ade lattop HUHU ..


5)     Masa dihabiskan lebih setengah jam setiap kali bukak facebook . Kadang kadang tu 24 jam je asik mengadap facebook . Tah ape yang korang buat dgn facebook Atin pun tak tau lah . Bile pagi tu Atin online , orang tu pun online . Bile Atin online malam pulak , Atin tengok orang tu masih lagi online . Pehh memangnye tak sakit bonton ke korang ni? HAHA . Ish kalau ikutkan memang bahaye jugak la kalau online 24 jam tanpe bergerak , nanti mata korang buta baru tau .

Fblove_large

6)     Facebook dijadikan tempat meluahkan perasaan . Yang ni memang Atin slalu nampak . Eh bukan selalu nampak selalu bace status orang ^_^ . Semuanye status yang atin bace semuanye pasal pakwe makwe . Pasal  makwe/pakwe curang lah , pasai nak break la , pasal putus cinta la . Uhhh kadang - kadang tu Atin pun dah muak nak bace status dorang --' . Atin tak de lah sampai macam tu status nye , lagi pun kite mane ade pakwe >_< . Asal ? tak caye? tak caye sudah . Memangnye sapelah nak kat kite an HUHU >_<. Eh ade yang terbaru , sampaikan lagu pasal facebook pun ade . ala lagu yang feamous sekarang ni " Cinta Muka Buku " wahh memang hebat Najwa Latif ye huhu .



7)     Sesuatu yang baik itu boleh digunakan untuk keburukan jika kita mahu. Sesuatu yang buruk itu boleh juga digunakan untuk kebaikan sekiranya kita mahu. Hanya akal yang terpimpin dengan prinsip agama saja yang mampu menjadikan setiap sesuatu itu menjadi berharga untuk dirinya, orang lain dan alam seluruhnya.


P/s : Ape - ape yang atin tulis kat atas tu , memang 100% betul . Takde yang salah , mesti ciri - ciri seumua tu korang penah , bukan penah tapi selalu buat an . HAHA

2 comments:

♥ Lia Abdillah ♥ said...

sy xketagih fb, sy ketagih blog XD

Atin Tory said...

@Lia Abdillah : jgn ketagih sgt.. haha.. me too ketagih blog .. kat fb x ramai peminat ><