Friday, February 17, 2012

Tips Nak Cantikan Blog

Tumblr_lziawi2iwd1qg6dyso1_500_large

banyak orang yang tanya Atin resepi blog nak kasi cantik macam mana . Atin neh bukan pandai sangat , just buat apa yang aku suka . so , kali nih aku nak kongsi sikit dengan korang pasal nak cantikan blog . semua orang nak cantik kan blog kan ? hehe 

Jenis Blog
Ramai dah jimat blogger , skarang pulak pakai yang skin punye kan ? yang skin punye lagi menarik , walaupun gune templete lama .

Warna
korang kena pandai pilih warna . supaya matching la kan . kalau header hijau , background merah , sidebar biru . . sesuai ke ? haha . so , kena la jugak pandai pilih warna . kalau yang nak warna warni tu kena banyak tengok contoh-2 rainbow dekat google . jangan maen hentam sja yea . //asal kan menarik 

Background
pemilihan background mesti la sesuai dengan blog . korang boleh search jea dekat google  . belambak ada .

Icon
ada icon yang comel-2 tu pon boleh buat blog jadi cantik taw . tapi , jangan letak banyak sangat . nanti jadi semak pulak . haha .

Picture
jangan letak banyak sangat gambar dalam blog . sidebar image , header image , title post image , comment image , footer image . Nak letak tak pe , ade sapa halang , tapi kalau banyak sangat letak nanti korang punye blog loading akan lembab pasal nak tunggu pic2nye klua . Cube taruk 2/3 je kat sideber tu , macam Atin punye sideber >_<

Cursor
korang dah pandai buat cursor sendiri kan kan ? kalau buat pon jangan la pilih saiz yang besaq , nak tunjuk sangat cursor tu . Kecik - kecik lagi comel kan . ..

Tulisan
tulisan pon ada peranan taw . heh , jangan la guna tulisan berangkai tu dalam nak post entry . juling mata nak bace tawu . entah macam mana la korang bace kalau tulisan macam tu . haihh . kalau post title ke , sidebar ke tak apa la jugak . then warna tulisan . kalau background dah warna putih jangan la guna tulisan warna kuning . ehmm , macam mana la mata korang tu eh .

Widget
Atin rasa korang tak payah lar letak benda tu dekat blog . menyemak lerr . dah la nak tunggu loading pon lambat . haih . tapi kalau rasa sesuai dengan blog korang , letak la . korang tengok blog kebanyakkan yang cantik tu letak ke widget tu ha ? tak ramaikan .

Header
nak cantikan tulisan header , kena la download fonts yang comel-comelkan . tak nak guna comic sans , arial jea kan ? hehe . lepas tu picture dekat header . jangan la tempet banyak sangat . nanti nampak serabut wehh . nak tengok title header pon tak nampak sebab penuh dengan gambar . kalau rasa susah sangat , download font jea . then tulis title . nampak simple but cantik dengan tulisan tu . ha , one more about picture . mesti korang nak letak picture korang dekat headerkan ?? ehmm , pendapat Atin la , jangan la letak besaq-2 . nanti tak sesuai lerr .

credit by pija 
penambahan by Atin

4 comments:

Miera_Ho said...

bole re-post kt sy punya blog ?

Atin Tory said...

@Miera Ho ' oh bole2 :)

Nur Zira said...

Macam mana nak letak twitter dlm blog kita ? Yg boleh tweet tweet dlm blog tu?

haikal hakamaru said...

Erm Akak Nak Tanya , Macam Mana Aka Letak Yang Tepi Tuh ?