Monday, February 27, 2012

Tutorial Edit Image Stlye Tumblr

422141_299829293407409_105230856200588_839885_1978202656_n_large120205-fantastic-baby-top-bigbang_large


Haaaa~ cuaca hari ni walaupun hujan , tapi badan rasa panas je huhu . 



Ok la , hari ni atin nak bagi tip/tuto untuk photoshop ni . Sebab ade la dongsaeng ckp , asal byk pic korea ni nampak TERANG menderang je . Maksutnye macam tak kabur la , atau pun xde cacat celer //sory klo x phm >_< . Kalau x paham tu , Korang cube perhatikan photo kat atas ni . Perhatikan betul - batul . Ade perbezaan kan ? //klo x prasan tu mmg mata awk tu kabur LOL  . Ade sesetengah orang guna PC Action kalau nak bagi gambar tu jelas/ terang . Atin nak ajar korang guna PC Action la ni . 


1. Korang download Pc Action dulu kat SINI . Nanti keluar banyak jenis an ? Korang pilih je mana - mane yang korang nak . Kalau rasa jenis action tu bagus korang CLICK ., nanti link website tu akan keluar . Macam bawah ni , 





CLICK untuk tumbesaran 




2. Dah download , korang pegi open Photoshop . Dan tekan 
File > Open > Pilih image yang korang nak edit tu 



Dah ? ok sekarang kita mula pulak buat . Atin guna CS4 tau . So sapa - sapa yang guna CS4 , korang ikut Atin buat ni. 



3. Korang lihat atas sekali , korang nampak errow bawah ? Korang CLICK dan tukarkan kepada Automation



CLICK untuk tumbesaran



4.  Lepas tukar tu , korang ikut gambar kat bawah ni dan CLICK


CLICK untuk tumbesaran



5. Dah click , nanti klua banyak jenis an ? Korang pilih > Load Actions > Pilih PC Action di download tadi 



CLICK untuk tumbesaran


CLICK untuk tumbesaran

6. Lepas Action yang korang pilih/load tadi tu ,Then nnti  dia keluar macam bawah ni  , dan Click


CLICK untuk tumbesaran 



Dah bertukarkan ? dah berubahkan ? ^_^






Kalau agak - agak korang punye photo tu nak lagi terangkan/cerahkan lagi  , korang adjust la . Macam bawah ni , 

CLICK untuk tumbesaran






See ? nampak kan perbezaan nya?
Siap dahh >_<



P/s : Yang ni untuk cara CS4 . Tak tau la yang selain cs4 tu sama atau lain  . So~ sapa - sapa yang guna selain cs4 , Korang boleh tengok cara CS5 yang  Nana punya . >_<

Credit by : Nana






 

8 comments:

Hafizzi Aziz said...

bagus tutorial nie..

Atin Tory said...

thnkx apiz >_<

Najia said...

Tq sebab Share pasal benda ni. Unnie,, dah download dah, tp dia kata kena buh Serial ID bagai >.< So how ? Dah try cri kt Google, tp tak jumpa laaaaa , boleh tolongg ??

Atin Tory said...

@najia : ah? mn ade . wait .. step mn? yg surh boh ID?

Fyka zaidah said...

Part yang lepas dah download PC action.
ermm. Jap-jap, lepas dah pilih pc action and download, kena buat apa ? terus buka photoshop?

Atin Tory said...

@fyka : yup trus bukak pc . then baru ikut step yg nak buat tu

※ Najia Idrina ※ said...

HAHA, Okay Unnie. Thanks :) Silap pakai username. Fyka is my cousin. Actually duadua kita :D OOkay, pakai yg Trial tak pyh isi Serial Number. Thanks again :)

Atin Tory said...

@Najia : haha patut la ayat nye same je >< .. ok ur welcome ^^