Tuesday, March 13, 2012

Macam Mana Nak Tulis Entry Blog ?

Tumblr_lsm7tfmrca1qcntwzo1_500_large


Dalam entry ini atin nak share sikit pasal style reader2 orang malaysia. Tak kesahlah reader yang macam mana sekalipun , even atin pun lebih kurang samalah. Mungkin ada antara korang nakkan satu penulisan yang stylo dan kemas tapi macam mana ? Ahaaa , Bace la kat bawah ni


10 Tips Menulis Blog

 Ada mukadimah atau takda itu semua terpulang kepada individu tetapi selalunya mukadimah dah abeskan 1 perenggan yang mungkin boleh Attract pembaca untuk terus membaca kan?
Contoh : Assalamualaikum and Annyeonghaseyo . Hari yang cerah ni atin nak menulis satu entry tentang ~ b,a bla bla bla……….


 Pastikan saiz gambar korang adalah sama sentiasa kerana dari situ gambar-gambar korang akan nampak tersusun dari 1 gambar ke satu gambar. Bagi atin gambar yang besar gedabak mungkin dapat merembat mata pembaca untuk terus membaca pada perenggan dibawah. betul atau tidak ? heh
Contoh : Untuk Entry ini atin gunakan Default Size width “500px”
Kpop_large


 Persoalan perlu ada untuk mempersoalkan samada pembaca korang faham atau tak apa yang telah korang bahaskan dalam 1 entry tuh , ataupun korang pun boleh mengemukakan soalan kepada kawan-kawan blog supaya dorang memberikan pandangan atau pendapat tentang penulisan yang telah korang buat. 
Contoh : Ada antara korang nak tambah lagi dalam list tips ini ?

 Tajuk Yang mantap Mungkin akan memberikan kesan yang hebat kepada pembaca untuk membaca entry korang. kan?
contoh : Running Man nak datang Malaysia >_< dan BIGBANG nak buat Consert kat Malaysia , mesti ada antara korang akan terus click aite ?

 Perenggankan penulisan korang supaya pembaca korang mudah untuk membaca  dan pastikan tanda * koma , noktah * di akhir nafas pembaca. //pastikan korang membaca entry korang sebelum publish ke khalayak ramai

 Boldkan ayat-ayat yang penting supaya dari situ korang dapat ‘show’kan point-point penting dalam entry korang kepada pembaca.
Contoh : Dalam entry ini atin nak bagitahu macam mana nak menulis entry blog

 Justifykan entry korang supaya takda melebeh-lebeh atau tak tersusun , dari situ kita akan dapat kekemasan dalam penulisan.

 Besarkan Tajuk-tajuk kecil iaitu ‘heading’ sila google kalau tak tau hehe. kerana dari situ pembaca akan tahu macam mana flow korang untuk sesuatu entry.
Contoh : Tips Penting

 Walau korang nak try bahasa pasar sekalipun , pastikan penulisan korang kena full //sebagai contoh aq , sy kepada Aku , saya .


p/s ; Alright guys atin rasa setakat tu yang mampu atin fikirkan , mungkin ada lagi tetapi tak terfikir dek akal pabila time-time camni haha , papepon atin harap antara 1 point yang atin bagi ni dapat korang gunakan untuk improve penulisan korang kelak ~ Papepon aku nie takdalah hebat mana dalam dunia blogging , tapi atin just suka share apa yang atin rasa atin patut share untuk orang lain.

copy by : mel 

No comments: