Friday, March 23, 2012

Petua Nak Senyuman Lesung Pipit Tak ?

 Tumblr_m1afvkjwnb1qijksmo1_500_large

   Gambar berkenaan tak ade kene mengena dengan cerita ni . 


      Siapa yang ada lesung pipit sila angkat kedua belah kaki ~ HIHI   >_< . Korang tau ke lesung pipit ni ? Siapa yang tak tau ape tu ? Ala lesung tu kan yang benda tumbuk bawang tu >_< lesung batu namanya HAHA ^_< . Pipit is burung pipit HIHI XD . Tak de lah , atin gurau je , kalau sapa - sapa yang ada lesung pipit tu kalau nak tau waktu korang - korang kecik mak ayah korang lekatkan dua benda tu kat pipi korang maka terhasilah lesung pipit ! ok atin auta kat situ. auta je tapi tak tipu erk. sebenarnya :
  
 ‘Lesung pipit terjadi akibat dari variasi otot muka yang dipanggil zygomaticus major. Kecacatan variasi berlaku pada otot ini yang sepatutnya hanya mempunyai struktur tunggal dari tulang zygomatic. Tulang ini membahagi kepada superior (bahagian atas tepi bibir) dan inferior (bahagian bawah tepi bibir). Selain itu, faktor terjadinya lesung pipit adalah kerana otot zygomaticus lebih pendek dari normal menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi'
// sumber wikipedia 


     Perempuan yang ada lesung pipit memang manis senyuman dia . meh nak kongsi sikit pasal lesung pipit 

 


   Lesung pipit ni terjadi sebab otot kat pipi kita ni meregang bila senyum dan menolak pada kulit..maka terhasillah lesung pipit..bila tak senyum,otot pipi dalam keadaan rehat so lesung pipit pun tak ada.


   Selalunya bayi dan orang muda akan ada lesung pipit ni..sebab bila dah tua,kulit dah kendur so lesung pipit pun dah tak ada. tak percaya cuba tengok pipi nenek/datuk korang, ada tak?ada tak?haha~


   So jangan terkejut masa korang masih muda,ada lesung pipit tapi bila sudah tua, dah hilang lesung pipit tuh.jangan ingat magik pulakk..


   Bila ada lesung pipit ni,muka akan nampak lebih nampak muda dan 'baby face'..iye ke??hak3.


   Nak sentuh secara biological pulak. Gen untuk lesung pipit ni adalah DOMINANT TRAIT. ala..paham kan maksud dominan apa??kira genetik ni kuat..dan memang akan diwarisi turun temurun.


   Kalau salah seorang dari mak atau ayah korang ada lesung pipit,peluang untuk korang ada lesung pipit ialah 25-50%.


   Tapi kalau kedua-dua parents korang ada lesung pipit pulak so chances untuk korang ada lesung pipit ni 50-100%.


   So kalau nak anak korang ada lesung pipit untuk menjadi lebih chomel,ha cepat carikk pakwe/makwe yang ada lesung pipit.kui3.


   Korang ingat lesung pipit ada kat pipi je ke??ada gak orang yang ada lesung pipit kat PUNGKOK.. adeh..haha.~ :D


  
   Ada jugak manusia yang mempunya lesung pipit satu je //tapi susah nak jumpa. spesis macam ini dianggap lebih menawan la.. perghh~ untung la siapa yang ada tuh...
sumber dari naifa





Sebenarnya orang yang memiliki lesung pipit ni satu bonus keatas diri dia.Lau lesung pipit dalam 40 kaki sekalipun lau perangai xelok buat apa.Lesung pipit dalam, senyuman cantik tapi hati busuk haih orang dah xpandang dah cantik tapi orang akan cakap ' alahai kesian dia, cantik tapi perangai terok ' ...oh no hbs kecantikan asli tu hilang.Yang penting budi pekerja yang mulia itu yang lebih bermakna.Bila hati yang bersih, suci , berbudi pekerti orang mesti cakap ' alahai bertuahnya dia, dah la cantik/hensem baik plak tu, bertuah sapa² yang dapat memiliki dia ni.Alhamdulillah.

19 comments:

NURUL QURATTUL AINI =Ɖ said...

untunglah siapa yg ada lesung pipit... bila senyum manis jew..hehee...
betul gak, kalau muka comey, ade lesung pipit, senyum manis tp perangai tak helok wat ape kan.... huhuu...
ceyh ckp mcm jeles lak, hihii.. benda betul kan.
kecantikan dalaman tu penting, cantik dalam maka cantiklah luaran seseorang tu... =)

Atin Tory said...

heheh XD betul3
atin setuju pendapat aini >_<

org yg lesung pipit ni mmg kdg2 prsn org minat die sbb senyuman dr lesung pipit je .

NURUL QURATTUL AINI =Ɖ said...

erm kan.. :) satu bonus la kalau girls tu adew lesung pipit.
tapi yang xde lesung pipit pun ade gak yg cantik manis. Anugerah illahi, syukur dgn kurnian yg diberi... =)

Lily Fingers said...

hai..nak tnya..mcm mana buat bckground msic kt blog eh? :)

//MissA said...

suke tengok orang ade lusung pipit ni , tapi kite ade satu je lesung pipit , heee -,-

scha yumna said...

waa buntung la orgg y ade lsung pipit (jelouse) hee~~

scha yumna said...

hi atin.. untung laa orgg y ade lsung pipit ( jelez) hee~~

Atin Tory said...

@scha yumna : haha . nak buat mcm mana dahh.. dh siptaan Tuhan

Özil Aözil said...

Awak dah jumpa salah satu spesis yang just ada satu lesung pipit : Saya ! Lesung pipit tu ada kat bone cheek kiri saya . hehe . Tapi lesung pipit saya memang susah nak nampak dengan jelas until saya kerutkan muka bila panas . then , baru bole nampak .

Mohd Zikri Izzudin said...

Assalamualaikum. Saye ade dua lesung pipit di dua2 pipi. Di kiri x dalam sangat dan kanan baru dalam. Hee. :D *comel tak?* *perasan jap* ;P

Nia Azirah said...

lesung pipit sya ke-2 belah bibir.comel tak?

♥ Lia Abdillah ♥ said...

akak, kalau dkt bwh bibir dkt hujung bibir, lesung pipit jugak, ke? confuse neh. nanti balas kt cbox lia, eh?

Atin Tory said...

@Lia Abdillah : haha iutu pun namanya lesung pipit juga dear XD

Ashiya Mizuki Blogger Official said...

saya ada 1 je lesung pipit . Sebelah kiri . Tak nampak sangat --'

Anonymous said...

lekuk di tepi bibir dikira lesung pipit juga?

Atin Tory said...

lekuk kat pipi tu ofcuz x.. sbb itu saja2 nak buat lekut. >,<

noor zana said...

hye... nak tye... lagu yg awak gune u blog ney lagu ape ye?? very ear-catcing lah <3

Anonymous said...

Wah untung nya saye????

nAdIa mIe said...

yup ad lesung pipit look so cute..hahaha but mine ad sblah je...cacat kn???tp my dad ckp act bkn lesung pipit tp lekuk jato time i kcik dlu nkal sgt....