Saturday, March 10, 2012

Tip Hilangkan stress

Tumblr_m06oszwszm1qhzo23o1_500_large
         Wohhh ~ ! hmm Atin nak tanya korang , korang pernah alami stress tak ? Kalau tak penah bagus la . Korang tak penah stress sebab korang bahagia dengan hidup korang ? Ahh korang tipu Atin an . korang betul - betul ke tak penah alami strees ? .. Ohh baik korang pergi jumpa doktor sebab korang tak normal agaknya >_< . OK Atin nak bagi tips hilangkan stress ni . Korang nak , boleh baca . Sapa tak nak ? boleh pi jalan sana ye :p



1.  Mendengar Music 
Sebenarnya tips memang bagus and sesuai untuk hilangkan stress yang biase punye la . Dengar music dan ambik masa korang untuk sendirian dengan nadanya   . Kalau boleh , guna earphone la , baru boleh dengar je music , tanpa gangguan bunyi benda lain . Dengarlah bapa banyak yang korang nak dengar music tu  //sampai pekak pun boleh hihi


2.  Berkongsi masalah dengan rakan karib
Cara ni memang kurang la . i mean jarang la sangat berjaya . Pasal banyak yang rakan - rakan tak seperti rakan karib //betul an ? . Tapi bagi atin ia agak efektif . Kongsi dengan rakan yang korang percaya dan rapat 100% . Luahkan masalah korang , dan mintalah pendapat dia . Atin ada pernah alami situasi kawan atin ada telefon sambil menangis , sebab ? putus dengan pakwe  //kadang2 malas gak nak layan huhu . Yela , kita mane ade bf ni --' . Jadi tak penah la rasenya an ? . Dah puas nangis , atin tanya dia balik , " asal telefon aku ? kenapa bukan orang lain ? " Jawapnya dia malu dengan rakan lain sebab putus cinta dan tak nak kongsi masalah dengan diorang . A'ah betul jugak an . Ingat ! cari kawan yang korang rasa boleh membantu . 


3.  Menjerit !
Puasnya dapat lakukan tip ni . Menjerit dengan sekuat - kuatnya , sampai korang puas //jangan sampai xde suare sudah haha ^^ . Tapi kalau nak lakukan , pastikan sekitar korang tak ade seorang pun kat tempat tu . kalau korang tak ade tempat , korang boleh jugak menjerit kat bilik  . Tapi pastikan tutup semua ruang  bunyi , then jeritlah sekuat mana yang korang puas , menjerit sampai pecah suara pun tak ape >_< .


4.  Menangis
Cara yang paling sesuai nak hilangkan stess . Tapi ade jugak lah yang jarang amalkan . Kalau boleh agak - agak lah sikit nak nangis pun >_< , biar bertempat . Gadis - gadis memang biasa lakukan ni . Kalau bagi lelaki yang menangis bila stess ? tak sesuai LOL . Dan ingat , korang akan puas bila korang menangis , sebab bebanan semacam babanan yang korang pikul telah dilepaskan . 


5.  Menari ketika Mandi
HAHA , memang pelek kan tip yang ni , memang pelik , tapi bagus . Yela , tengok siapa yang stress , badan akan rasa panas kan ? jadi kalau mandi nanti badan akan rasa sejuk balik //betul kan . Haa lupe pulak , masa mandi tu korang menari sekali tau . HAHA , atin dapat tip ni masa tengok Drama Korea " First Wives Club " . Kalau korang tengok watak lelaki tu , bila dia stress , dia ambil air , then dia basuh badan , lepastu dia menari  // macam gilakan HAHA . 




P/s : Setiap orang ada cara masing - masing dalam mengurus stress , ada yang makan lolipop boleh hilangkan stress , ada yang tumbuk dinding boleh hilangkan stress , dan ada jugak yang tak makan 2 3 hari . Masing - masing punya cara , tapi yang penting ingat , stress hanya sementara . Hidup perlu diteruskan , stress perlu ditepikan .

credit by syeragh

3 comments:

wani ★ mis0pink said...

kalau saya, makan je XD

Atin Tory said...

Wani :
Haha , tu pun bole . tapi jgn smpai tersedak >_< hihi

luna evans said...

terima kasih atas tips yang berguna ni...thanks yer ~