Tuesday, April 3, 2012

Nak Tukar Facebook ke FACEBOOK SKIN ?

Tumblr_m1wanzz8sd1qijksmo1_500_large


    Korang ingat yang atin punye entry yang dah lapuk dulu tu ? pasal skin jugak >_< . Tak ingat ? hmm yela - yela atin tau korang dh tak ingat pasal bende tu dah lame dah update . Lari balik ke >> ENTRY ni balik 

   So ? dah bace ? atin cerita pasal ape ? pasal Facebook Skin an ? . hmm nak cite balik malas lah  haha . Bende ni sebenarnye memang dah lame wujud lah . masa hujung 2010 tak silap atin lah. Ingat time tu ramai yang dah tau .Rupenye masih ade yang belum tau lagi ? adoiyai . patut la semua facebook atin x nampak skinnye >_< . Tapi yang sekarang ? 2012 ramai yang pakai Facebbok TIMELINE kan ? sorry ah atin tak pakai timeline . buka x berminat tapi bile atin tengok facebook orang tu orang ni memang payah nak bace , mcm sakit je mata >_< . tu yang x pakai . Tapi sebenarnye ramai yang kate ' timeline ni ramai pakai sebab ade header pic yg besar tu an ? ' alah ngaku jelah , korang cume pakai timeline sebab header besar tu je huhu . ish korang ni , kalai korang nak tahu sebenarnye facebook biasa pun ade lah dear >_< . tukarje facebook skin nye adoiyai .. So siapa yang tak pakai timeline tu korang dikira selamat lah . Biar atin ajar orang yang masih guna facebook biase just tukar ke skinye .. huhu 




    First sekali korang pergi > Facebook > Home . Korang nampak ade pic and tanda + an ? korang click dan pilih > Select New Skin .Tak tahu ?  ikut cara bawah ni 




  Sebenarnye ade 2 caranya . Kalau korang takde benda alah atas tu , korang pergi ke website > SINI
Nanti keluar skrim macam bawah ni 
  OK dah ? korang pilih skin jenis ape yang korang nak . Kalau rasa - rase tak menarik ? korang taip la ape - ape kat Search then click



   Bila korang dah cari ape yang korang nak . Korang pilih betul - betul mana yang korang rasa bagus . Dah buat pilihan ? Korang nampak bawah ade tulis Preview , korang CLICK . Atau agak2 korang tak nampak , CLICK je photo tu . contih bawah ni 



    Nanti keluar lah macam gambar nye . Kalau korang dah puas hati nak yang skin tu . Korang nampak bawah ada tulis >  Set This As My Facebook Skin  . korang CLICK lah . 


   Akhirnye ? Done ! Dah siap pun >_< . So senangkan . facebook biase boleh je ada skin . Siapa yang guna facebook biase tu nasib korang lah huhu . 



    Ohya , Kalau korang agak - agak nak buat skin sendiri , boleh je . lagi2 yg korang yang tambah header tu an ? huhu .. Jangan risau . ade je .. Meh atin ajar korang pulak cara buat skin sendiri punye ^_< 

   



    Korang mula balik cara yang pertama yang ade perkataan   tadi .

   Korang pilih Create Your Own > CLICK




    Korang buatlah ape yang korang nak buat sendiri . Kalau nak simple jugak . klorang tengok atin punye . Pergi Background > Choose File

  Pilih mana - mana gambarr yang korang nak taruk . 



    Korang ejas la skit - skit biar nampak menarik nanti kat facebook korang . Edit je . ikut krativiti



  Dah siap Edit ? Ok next , korang pergi pulak ke Title Bar . yang ni lah korang tak sabar2 ngt tu , nak mcm timeline sgt . ah ni ha . Pilih dah edit pandai - pandai korang lah .. ikut krativiti korang tu . Kalau gambar tu nak satu je , korang tengok cara tin buat . Look bawah ni >_<


    Seterus dan seterusnya. Agak - agak dah puas hati , korang terus pergi > Save , pilih All Pages , then Click > Save kat bawah tu .



   Ohhhyeahhh ! Done Tengoklah hasil yang atin punye kat bawah ni ^_< .







Kalau korang ade yang bahagian tak faham2 tu , korang bagi tau je atin ye . Biase lah ade perkataan yang atin terbelit -belit sampai korang dah naik pening da >_<

9 comments:

Malyhah Eyna said...

awesome

*ZaFirAh* said...

wah,tak sangka ada tuto macm ni:)
nak cubalah..thanks.
sya dah follow,sila dtg ke blog baca entry,kalau nak follow pon ak gak,^^

Atin Tory said...

@Malyhah : thanks ^_<

Atin Tory said...

@*ZaFirAh* : ohh sure ^_< boleh aje , lagi2 sapa yg x gune timeline mmg selamat lah .

jian hassan said...

nice laa ;)

Nur Nurul said...

Tapi sekarang,buat Fb baru pon,dia terus jadi timeline. Cam ne ~

Atin Tory said...

@nurul : tula pasal --' .. fb ni sengaja nk viruskan org buat timeline .. jd nk bantunye atin tak tau lah .. sbb atin dh terkene virus fb ni .. so baru je 16.8.2012 atin punye fb dh jd timeline :(

shah nita said...

x jadi pom... sy dah buat habis cara dah ikut atin cakap... x jadi pom....

Cikk Rhana said...

tak boley pon , timeline mmg xbley ehh