Sunday, April 29, 2012

Photoshop : Gambar Tukar kepada Lukisan Pensil





    Wow . so sweet .. macam atin je la lukis oppa GD ni hahah  //berangan la tu ==' . Ok lah hari ni atin bagi tutorial photoshop ni , “Bagaimana cara merubah foto berwarna menjadi sketsa warna pensil.” ini . kesah pun bermula sekarang hihi .. jo, turun bawah 



   Ok~ first macam biasalah buka Photoshop korang tu then file > Open . Kali ni atin bagi gambar asal G Dragon ni ye . Manalah tahu ade juga orang2 x perasan gambar siapakan itu HIHI . 


Ohh Cool >_< Ehh jgn termenung GD ye haha . 

   

     Langkah selanjutnya yaitu : Arahkan Mouse korang kat "Layer gambar GD " dalam Background tu la ye . Then kemudian klik kanan dan pilih "Duplicated Layer"




     Nanti keluar Gambar ke-2 an ? Korang pergi pulak kat gambar ke-2 buat Gambar menjadi Hitam putih . Caranya ; Ctrl + Shift + U ' Serentak ' nanti tukar warna . Tak tau jugak , korang tengok macam di bawah ini :




    Dah berubah belum jadi hitam putih ? Kalau gambar dah berubah menjadi hitam putih, korang buat balik yang atin ade bagi tau masa step pertama . iaitu Mouse kat gambar ke-2 dan klik kanan dan pilih "Duplicated Layer" nnti kelua gambar ke-3. Lepas tu , korang buat jugak click Ctrl + i  ' Serentak '  . Dah berubah kan ? nanti jadi macam lagi gelap >_< . Lihat bawah ni 




    Next , korang nampak atas gambar kat layer , korang ubahlah nama “Normal” menjadi “Color Dodge” //gambar hilang :p




    " Ehh ? kosong ? xde gambar , mana gambar ? "  haha korang ni takut sangat lah . Mana ada hilang sayang oi >_< .. Takpe2 korang sabar dulu , bawak bertendang >,< . Arahkan mouse korang ke  Filter > Blur > Gaussian Blur



   Masa pilih Gaussian Blur tu , kat  “Radius Pixel” Korang ubahlah Radius sebesar “1.0” or “5.0” pun boleh ., ikut kesuaian korang k . 




    Haa ? kan dah ade balik tu ? HIHI .. Takut sangat korang ye hahaha . 
Sebenarnya dah selesai pun . Ade sikit tambahan , kalau agak - agak korang punye gambar luar pada gamabr asal ade bende hitam2 tu , korang bolah padam , caranya ambik Dodge Tool , then padam lah bahagian luar yanga de kesan2 hitam yang korang xnak tu . tengok atin bg gambar bawah ni 




   Ok .. Done ^^ . Selamat mencube ye chingu HIHI







5 comments:

Anonymous said...

Asking questions are really fastidious thing if you are not understanding something fully,
except this post gives good understanding yet.
Here is my page :: how to play piano

Anonymous said...

I delight in, cause I found just what I was looking for.
You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye
My homepage ; how to get rid of man breasts

Anonymous said...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning
this article and the rest of the site is also very good.
Also visit my web blog ; ceyhanspor.com

Cherittheralageenda said...

thankz chinggu..

Rashidah AF Romzi said...

hah...dpt!! tq atin!! ;))