Friday, April 27, 2012

Photoshop : Masukkan Salji / Hujan pada Gambar

Tumblr_m33aaftabj1qijksmo1_500_large

Teringinnye nak rasa suasana salji --' . Memang dari dulu atin nak rase keadaan bila salji turut . Ehh ape yang aq mengarut pun tak tau lah hihi .. Eh korang , atin nak ajar korang macam mana nak taruk salji pada gambar . aii maklumlah , kat Malaysia xde salji an . Alang2 kt try ah biar nampak orang tgk kt ade kat luar dari malaysia , tengah menikmati salji kat sana HAhA >_< . //merepek x sudah --'






  Buka Photoshop macam biasalah ye . pilih gambar yg akan ditambahkan  Salji  file>open

 Buatlah Layer new Layer > new > layer  . 





   Then korang pilih Paint Bucket Tool (G)  .Contoh yang atin merahkan tu , 





Jangan lupa pulak korang kene ubah Layer mode ke Mode Screen tau . Jangan lupa click kat gambar tu je , nanti berubah kabur sikit  






Lepas tu korang tambahkan Graphic Pen Caranya , Click  Filter > sketch > graphic pen




Ejaslah sikit . Contoh atin bagi , tengok bawah ni




Korang dah ubahlah saljinya ? ujan pun boleh juga hihi .  Lepas tu pergi lagi sekali kat atas tu , tapi korang pilih Filter BLUR . Caranya: Filter > Blur > Glaussian Blur




Kat sini atin ubahkan blur nya menggunakan Radius 1.0 Pixel . kalau korang nak ubah ikut cite rasa korang lah ye hihi


Hasilnya ^^




P/s :
ingat ye . step yang selepas sreen tu korang kene click kat gambar . nanti tak jadi huhu .. kalau tak paham atau tak jadi juga bagi tau atin . sebab atin main buat je ni .. tangan nakal >_< . nak try sesuatu yg baru la katekan hahah .. //mian atin merepek pulak  





8 comments:

Norzatul Nabihah said...

good entry..i da follow u..hope u follow me back..=)

Atin Tory said...

Norzatul Nabihah : ok

IraFikri said...

Thanks sebab share tuto ni . Nak cuba lah nanti :D

Atin Tory said...

IraFikri : Ur welcome dear ^^ . cube lah .klo x fhm ask me ok .. >,<

Atin Tory said...

IraFikri : Ur welcome dear ^^ . cube lah .klo x fhm ask me ok .. >,<

♡ myungjong ♡ said...

assalamualaikum , hi kak atin , nk tanya , blh x kite nk gune bentuk love ? gune image :)
harap kak atin phm :D

♡ myungjong ♡ said...

oh'ya , kak mcm mne nk save ?

Atin Tory said...

@myungjong: Waalaikumusslam , guna bentuk love? oh tu dear cubelah try >_< tp yang tu dear just kne ambik love lepastu masukkan je dalam photo tu .

Cara nak save? dah habis semua kamu File > Save as