Sunday, April 29, 2012

Photoshop : Menambah Sayap Pada Gambar




      Haa~ macam mana gambar G Dragon dengan sayap ? Pehh COOL an HIHI .. Hmm impian atin rase macam nak terbang seluruh dunia >_< . Yala , naik kapal terbang pun tak pernah , so nak la cube yang guna sayap ni pulak hahaha --' . Korang nak jugak gambar korang ada sayap ? Ehh gamabr GD tu pada asalnya mmg xde sayap lah . Atin yang boh sayap tu adoiyai --' . Xpe2 hari ni Atin akan ajar korang ye macam mana nak tambah sayap kat belakang gambar korang tu . 




        Sebelum korang mula ni korang kenelah buy sayap nya an huhu >_< tak bayah bayarlah , hari ni atin bagi free hihi ambik > SINI . Ok pada asalnya kene download kat Cloud dropbox . Tapi atin mls nak suruh korang expr an . So atin bagi terus je , korang just save kat komputer je . Ign risau gamabr tu guna PNG .



     OK lah Jom mula . Macam biasa  File >> Open >> pilih foto >> Open . Jangan lupa gambar sayap sekali ye . Next mouse korang pergi kat tepi gambar ' background ' dan tekan CTRL + J  . 




     Nampak tak atas tu ade bintik ? korang ke gambar ' background '  kene tengok tepi dan pilih menggunakan Magnetic tool . Lihat gambar bawah ni 


     Lepas tu korang pergi ke Layer 1 , korang buat lagi tekan CTRL + J untuk gandakan lagi Layer .



     Kemudian korang tarik gambar sayap tu masuk ke dalam gambar GD tadi . Sorry sayap tu besar ye HIHI >_< .. 


     Nanti jadi macam gambar bawah ni . Ala sayap tu korang kecik kan lah . ikut kesuaian sayap dengan gambar korang tu . Lepas tu , korang nampak atin buat errow up down . Korang tarik Layer 2 'sayap' turunkan bawah Layer 1 . 


     Tengok bawah ni , nampak kan Layer 2 dah ke bawah ? So sayap tu pun dah ade kat belakang gambar . 


    Mouse korang pergi ke Layer 2 kat sayap tadi tu la , korang tekan CTRL + T  . Nanti keluar ' Layer 2 copy ' .  //maknenya dah ade 2 sayap k

    Then , pergi pulak ke gambar sayap , kemudian klik kanan dan pilih Flip Horizontal . Contoh bawah ni .   




      Nanti sayap ke 2 tu terbalik ke kanan an ? hantar sayap tadi ke kanan . Macam bawah ni . nak ejaskan sayap tu pun boleh , ikut citerasa korang ye . 


      Then mouse tu klik balik ke layer 1 ' pic GD '  . klik kanan "Layer 1" pilih Blending Option .



    Korang Ejas lah sinaran tu hihi .. Ikut keselesaan


   Done . Dan itulah hasilnya yang korang buat tu . 
Atin ade bagi contoh hasil yang atin buat : 


 Seung Ri 
  
G Dragon








      

3 comments:

Syita Eyta said...

banyak la ko lollipop

Syita Eyta said...

banyak la koo lollipop
aq jauh tau ngan ko ...
aq kat KL ko kat JOHOR
mcm mane ko nk bagi T^T

p/s:top chan rindu sgt2 kat ko tory chan

Syita Eyta said...

banyak la koo lollipop ...
ko jauh dari aq tau x ???
ko kat JOHOR aq kat KL
mcm mane ko nk bagi kat aq ???

p/s : top chan rindu sgt2 kat tory chan ^-^