Friday, April 20, 2012

Tukar (BLOGSPOT.COM) kepada (CO.CC)

Tumblr_m2n996g8ld1rnh8t9o1_500_large

     Ehhh ~ macam tak percaya je , yang kita boleh buat email ke CO.CC . ala - ala korean  punye email la hihi .. Nak juga rasenya mencuba >_< . manelah tahu kot2 orang korean tersinggah blog kite haha >_< .. contoh email yg kite nk tukar  ( atintoryvip.blogspot.com < ke > www.atintory.co.cc ) 
             
     Macam best an ? jom la try huhu ^^

   Mulakan dengan pergi ke website -> SINI


   Nampak tak atas tu atin ade bulatkan . Korang pilih > ' Create New Account ' 



     Lengkapkan maklumat semua tu . pastikan semua tu betul dan ingat . terutama password n email . lepas dah siap semua , korang tengok bawah sekali ' I accept the Terms Of Services '  korang tick  and click Continue .



     Nampak ada WWW.  ? korang taruklah nama korang yang yang baru tu . Contoh atas tu atin taruk email atin . Kalau dah korang click ' Check Availability '



  Ok , dah selesai , kalau korang nak check balik , try sign in . Manalah tahu korang nak semak balik ada yang tak kene kan hihi . 


    Now , masa untuk korang pergi ke Blog  korang . Ikut step ni Dashboard > Setting > Publishing  . Dan click ' Custom Domain ' . Contoh kat bawah ni 






   Next click ' Switch to advanced setting ' 



   See ? korang dah nampak  'www.toryvip.co.cc' ? . So korang masukkan link korang yg dah daftar tadi . lepas tu selesaikan yang seterusnya . Akhir sekali click Save Setting ye .


   Lepas korang SAVE tu .. ada kotak kecik yang korang kena TICK lepas tu SAVE lagi sekali .. Tengok gambar bawah ni kalau tak faham . Selesai dah

 


    Tapi sebelum tu ! Korang mesti laa tunggu 2 hari sebelum link korang ditukar sepenuhnya .. Maknanya dalam masa 48jam baru laa link korang boleh digunakan balik .. 2 hari je .Harap koranh sersabar k huhu . 



Credit by yaya


    
   

4 comments:

balqis fatini said...

domain tu free ke ??

Atin Tory said...

balqis : yup :D .. free je

mardhiyah shaifuddin said...

salam.. npew x leh nk bkk yg www.co.cc tuh yer ?

Atin Tory said...

@mardhiyah shaifuddin : dh tamat kot.. x boleh pakai dah :)