Tuesday, May 29, 2012

Photoshop : Efek Instagram pada Gambar


Kalau korang tak tahu maksut tersebut , tengok gambar sebelah . ha tu hasilnya . Jadi Atin nak ajar korang buat efek gambar tu ye. 


Langkah pertama macam biasa buka open > pilih pic .Then tengok step atin bagi ni

Step 1


Lepas dapat gambar korang tengok errow tu , korang CTRL+J (serentak) untuk dapatkan duplikat layer . Nanti akan jadi seperti gambar sebelahnya .


Step 2


Kemudian pilih menu Image > Adjustment > Curves , lepas tu korang buat channel green dan blue.
Contoh tengoh bawah ni :


Korang tengok yang atin petakkan warna merah tu . atin nak korang buat sama macam atin tunjuk macam photo atas ni . mule2 green , lepastu tekan ok . Then buat lagi pilih blue pulak . paham?


Step 3


Pergi atas pilih Image > Adjustment > Levels .
Then ikut contoh bawah ni :


Ikut warna merah tu . Atin nak sebijik macam atas ni ok ^^


Step 4

 pilih menu Image > Adjustment > Brightness > Contrast.
Ikut contoh bawah ni :

 

Yang ni nak ubah pun tak pe . ikut pada gambar korang tu ye . Nanti akan jadi warna biru skit an? ikut kan dah ok lah tu . Naw nak ubah ke Instagram pulak tengok step seterusnya . 


Step 5

Korang ikut balik macam step ke-2 pilih menu Image > Adjustment > Curves .
Kemudian atur channel green dan blue.

 Maaf ye yang warna pertama iaitu green korang buat jugak tau . atin lupa nak tarok >< . untuk yang green korang ubah input : 13 , then tekan OK . Lepas tu baru ke blue pulak . baru tengok pic atas ni ye . 


Step 6

Tekan lagi Image > Adjustment > Brightness / Contrast dan ikut bawah ni 




Step 7
Buat leyer baru dengan menekan CTRL+Shift+N (serentak).





 Lepas tu kat leyer baru korang ukut macam atin tunjuk bawah ni 


Kemudian pilih warna coklat muda (#f7d9ad) *copy



Step 8
Langkah terakhir ubah blend mode layer 2 ini menjadi Multiply.


Done ! 


 maaf sekali lagi , kalau ada step yang korang tak faham sangat2 . maybe sebab ada step yange kene buat dua kali an ? hihi ... Kalau atin buat oun macam tu gak atin rasa bingung ><

8 comments:

cik nara omey said...

Nice..!!pandau atin edit..ley la edit kan gmbr nara, sbb nara xpandai guna photoshop!!hehehe

Atin Tory said...

ehh kan atin dah bagi step tu >< ahh xpe2 nnti kalau atin ad masa atin buat kan ye .. buat masa skrg atin nak busy skit :(

sofia said...

awak guna photoshop cs berapa.? x)

Atin Tory said...

@sofia ; x kesah mn2 jenis cs boleh wat . klo atin guna cs4

♥ Anis said...

thanks Atin . Menjadi ^^

Atin Tory said...

@Anis : haha .. good2 :D

Little Miss said...

thanx :) menjadilah..

Nina Shukri said...

yey... menjadi thanks akak atin