Saturday, May 26, 2012

Tutorial : Pasang request untuk Tutorial

Tumblr_lltzaxsdlv1qbg5hlo1_500_large

Sebenarnya pasang benda ni just untuk yang nak tanya soalan about tutorial saje OK . Klo macam atin , atin tak buat tuto sebab klo tengok semua tempat blog , semua menti dah ada tuto right ? so buat apa atin nak buat kan , dah tempat semuanye ade atin cuma bagi benda lain je hihi

Ok lah ! sesiapa yang blog die , dia mmg buat tutorial boleh lah korang pasang request kat blog korang . Yela selalunye ade orang kan guna shout box untuk request kan ? tapi kadang2 shout box ni tempat untuk borak2 je haha .. So klo ad yang nk tanye request kat shoutbox , nnti orang yng buat tuto tu payh nk cari atau pun terlepas pandang sapa yg ad bg soalan right ? Jadi ini tempat mudah untuk sapa nk tanye soalan for tuto . nanti senang selalu check dan jawab segala tuto kan haha . 

Pertama sekali , korang kene sign up YAHOO ah yang klo dah ad tu just sign in je ek hihi . atin suruh korang buat yahoo sbb takut yg orang nk tanya tuto maybe ade yang pakai gmail ade juga yang pakai yahoo an ? so baik korang sign up jugak yahoo ato email lain pun boleh , GMAIL


 Sekarang untuk mulakan . korang pergi ke web >> SINI
Tengok STEP yang atin ajar . x nampak pic . korang just click je pada pic ok 

STEP 1
First step korang kene setting apa je yang ada dekat situ tuh pada sesiapa yang nak request tuh kan ? okey contoh Atin just tick pada NAME , EMAIL & WEBSITE

 
STEP 2
Lepas tu pegi pulak ke step 2 . Step 2 korang kene tengok colour yang sesuai pasang bende tu . contoh macam atin punye yang kat gambar atas sekali . ok Peringatan , klo boleh yang bagian font colour tu korang x payahlah nk tukar colour ye >< . balik still #000000 . warna black bar nampak sikit . Lepastu klo nk view korang tekan pic tu


STEP 3
Step last , step 3 . So yang step 3 ni lah korang kene letak email address yang dah korang buat tuh . Dah siap semua , korang click Create Formular

OK Done !

1 comment:

Sheda ucu said...

thank u so much dearrrrrrrr hihihi i love u blog... keep walking hihi