Friday, June 8, 2012

Photoshop : Crop Image Jadi Bulat


Rasanya korang dah tahu kan macam mana buat gambar jadi bulat ? hmm atin pun mule2 memang tak tahu macam mana nak crop jadi bulat . So hari tu atin cuba buat image bulat guna photoshop , ehh jadi rupenya >< . Padahal tak tengok pun orang buat tuto , main tekan je , jadi jugak . So atin nak ajar korang pulak , bagi sapa - sapa yang x pandai buat tu . Mungkin yang buat tuto tu buat cara lain . Mungkin atin punya buat cara lain . Oklah jom mula .


First , pasang photoshop , tekan open dan pilih image mana yang korang nak crop jadi bulat tu . Klo dah ikut step bawah ni pulak .


Pilih tool yang atin petakkan tu , then buatlah bentuk bulat kat gambar tu .



 Maaf gambar atin buat ni lain kan? hihi , sebab atin punye komputer lebar >< . tak pe atin bole ubah saiz . Caranya , korang tekan tool cursor *drag , nanti keluar petak resaiz right ? haa korang ubahlah saiz nye OK ><



Okey , kalau dah agak - agak image bulat tu kira jadi >< next , korang right click dan pilih layer atin tuntjuk anak panah tu . 



Ok next , korang tengok kat tepi nanti akan jadi macam atas ni kan? Korang delete eye tu , caranya tick je nanti hilanglah >< . //cara ni senang sebab tak payah nak buat new backgound . Tapi kalau nak ke background colour . korang buat lah 


Dah hilangkan background ? So korang bole ubah lagi saiznya , Tu pun kalau korang rasa - rasa nak besarkan ke , nak kecilkan ke bole ubah .


Akhir sekali , korang pilih tool yang atin bulat tu untuk crop image . I mean delete lebihan backgound luar tu ,.
Right click pilih crop ><


Save
Done !!! 

Atas ni hasil yang atin buat . So harap korang punte menjadilah ye ><

9 comments:

nis said...

thanks sbb kasi tutorial nie.. nanti nak bwatlah.. ^^

Atin Tory said...

@nis : hihi u r welcome ^^

SyafiqahRadzi said...

hai. ieka dah try buat but mcm mana nak bg layer luar dia mcm tu eh? ;)

Sarah Zulkifli said...

Thnks.. sbb tutor... NI menjadi lorhh :)

ahsfantasy24 said...

nice sharing. thanks :)

Aimi Wardina ♥ said...

Tq 4 the info :)

J O E S E O P ♥ said...

Unnie ~ kt mner nk download photoshop ? and unnie selalu gune photoshop yg mner stu ?

Atin Tory said...

@JOESEOP : sini--> http://www.mediafire.com/?ifv7eh4nm2o8apm akak guna ni.. photoshop mne2 sme je ..

Minhori Min said...

Salam unnie~
unnie guna photoshop yg berapa?
Min buka cs5,tpi,xada..
Tolong yee unnie..
gumawoo~ unnie ^^