Wednesday, June 6, 2012

Photoshop : Make GIF Banner

Tumblr_m53djzqzvd1rttx0fo1_500_large

Hmmm tuto ni adik zaty yang suruh buat >< . Dah lame die suruh tapi atin time tu busy buat bende lain . Rasenya ramai kot dah pandai buat banner right? hmm yela2 kt orang terakhir yang akan buat banner huh :( . Anggaplah atin ni budak baru belajar buat banner >< hihi . Oklah jom mulakan 

             

 first , korang buat la background ape2 lah , ikut kesesuaian OK . lepas tu pergi kat window , ambil animation . Biar cepat sikit ><



 Lepas tu tulislah ape2 korang nak . satu perkataan dululah . caranya korang tengok bawah ni , atin ade petakkan tu . *dah tau xpe



 Kat animation tu , korang tambah lah frames banyak2 . caranya tengok anak panah atin tunjuk tu ;



 Next , cube korang perhatikan gambar bawah ni . pastikan korang tahu masukkan tulisan banner tu ikut urutan frames tu .Contoh di bawah ni , WELCOME di frames 1 , manakala TO di frames 2 . 



 Lepas abis semua banner yang korang buat tu , korang kene tengok yang eyes tu , then tick . Tak faham? tak pe atin tunjukkan contoh gif bawah ni . korang perhatikan ;



 Dah siap semua . Korang pegi kat frames number 1 dan click seconds . ikut sukahati korang nak berapa saat untuk perkataan tu muncul/bergerak ;



 Dah siap semua , cara untuk save pulak , korang ikut bawah ni ;



Nampak atas tu atin petakkan , korang bole ubah , klo tak nak trus je save OK.


Done !


Hasilnya akan jadi macam bawah ni ;

1 comment:

zxty said...

okep, thx kak atin.. :)