Tuesday, June 5, 2012

Photoshop : Make GIF for Photo

Tumblr_m50i6swfpz1r4hpq1o2_500_large

Yang atas ni contoh yang atin akan ajar korang buat gif untuk photo k .. jom start ><

  • Mula2 korang kene download Video to JPG Converter >>HERE<<
  • Kalau xde video korang boleh download video dengan cara >>HERE<< Make nak pilih video kene pilih MP4 . biar gif tu lawa dan terang ><

             
  First, pergi file photo yang banyak - banyak tu dan pilih gambar yang korang mau.Tengok gambar atin tunjuk bawah ni ;


  Lepas tu , korang pergi ke gambar seterusnya yaang ke-2 . Contoh atin bagi bawah ni :


  Next , ikut gambar bawah ni  ;


  Tengok gambar bawah ni ,maksudnye klik gambar bawah ini dulu biar nampak nombor dekat situ. Dah? Okay. nomber 1 tu, bila korang dah tekan gambar note sticker tu, dia akan keluar gambar kecil macam gambar bawah ini. Then, yang nombor 2 pulak .Tekan banyak2 boleh .


  Gambar ke-2 , korang tarik gambar tu masuk ke gambar pertama . Contoh bawah ni ;

Nanti akan jadi macam bawah ni . Maksudnye gambar kat layer 1 tu akan jadi ke gambar kecik bawah tu ; 


  Ade 2 gambar sama kan? Okay. nomber 2 tu, bila korang dah tekan gambar note sticker tu, , selepas dah tekan gambar note sticker tu, tekan mata gambar seterusnya. Contoh gif atin tunjuk bawah ni ;

Tak faham ? xpe atin akan tunjuk nomber 3 punye . Tengok gambar bawah ni ;


  Lepas tu tukar masa dekat Window Animation tu macam ini ;


  Ulang step 4 dan 6 sampai lah siap. 
*Cuba preview, tekan button PLAY. Kalau laju sangat, adjust MASA dengan RIGHT CLICK dekat bawah gambar tu (yang ade tulis 0 sec.) dekat Window Animation korang dan pilih lah masa yang korang nak. *Step ini boleh dilakukan di permulaan step 6*.


Then, cara nak SAVE sila ikut step bawah ni ;

Atin ada merahkan tu , korang bole ubah , kemudian SAVE .

*Pergi File > Save For Webs & Devices > Save.

Done!!!

*sorry cacat , sbb gambar atin ambik ni x elok , atin ambik 3gp tu yg cacat gambr tu >< .. klo asal xde cct mcm ni . ia lawa mcm gambar atas skali ><

credit by :Qay

10 comments:

Nur Auni (FTI) said...

akq .. tak faham ..
nak tanya .. gambar akq amik kat mana ?
hurm .. cam ne ek nak explain ...
contohnya kite nak buad gif .. tapi gmb tuh dari youtube .. macam mana nak amik gmb dari youtube tuh ? harap faham lha ..

Atin Tory said...

@Nur Auni (FTI) ; oh yg gambar nak jadikan jpg ? ahh phm2 . nnti akak buat tuto.. insyaallah klo ad mase .

Nur Auni (FTI) said...

hurm .. kaq .. saya tak faham lha ape yg akq cakap kat shoutbox saya tuh ! boleh tak buad tuto ? saya tunggu kay ...

Atin Tory said...

@Nur Auni (FTI) ; huhu, yla2 akak buat dlm masa terdkt k

Siti Khairunnisa said...

akak , nak tanye . akak buat animation tu dkat photoscape ke ?

Atin Tory said...

@siti : animation tu akak buat kat photoshop .. tp klo buat kat photoscape pun bole. just photo tu rosak la skit :(

Siti Khairunnisa said...

okay . tapi mcm mane nk insert kan gmbr tu ke photoshop ?

wafa ruslee -AD.P said...

hai,awak boleh tolong cadangkan tak kat mana nak download photoshop.sebab kat laptop saya x de software dia.btw that's it a good totur and I like it. komapseupnida.! ^^

Anonymous said...

awak guna gifsoup tak?i think that more easier:))

Atin Tory said...

huhu.. ini tuto dlul yg x tau ape2 lagi tentang photoshop.. tp skrg dh tau sikit2..