Thursday, June 28, 2012

Tutorial Comment Platform (Blogskin)


Tumblr_lrvstd9brl1qiv9wko1_500_large
Hari tu ramai jugak yang tanya Atin guna blogskin ke design . Atin cakaplah blogkin . Rupanye dorang kompius sebab tibe2 ke blog atin ni ade comment mcm design >< . hihi So Atin ajar korang yang guna blogskin . buat comment plaform . contoh bawah ni 

Ok jom start

             
 Setting > Comment > Comment Form Placermen
 Korang Tick embedded below the post , then save
 Next ,  Template > Edit HTML
 Tekan ctrl+f  then cari code </style>
 Copy code bawah ni , and paste sebelum code </style> 

/* Comments
----------------------------------------------- */
#comments h4 {margin:1.8em 0; font-size:10px; text-transform:uppercase; color: #FFFFFF; line-height:10px; border-bottom: 2px solid #dedede; background:#F7819F ; font-weight:normal;}
#comments h4 strong {font-size:8pt smiley monster;}
#comments-block {background: ; font:normal 8pt arial; line-height:1.2em; padding:4px;}
#comments-block dt { margin:.5em 0;}
#comments-block dd { margin:.25em 0 0;}
#comments-block dd.comment-timestamp {margin:-.25em 0 2em; font:5pt tahoma; text-align:right; text-transform:normal; letter-spacing:.0em;}
#comments-block dd p {margin:0 0 .75em; padding:4px; background:#fff1f3; border:2px solid #dedede; border-radius:2px;}
.deleted-comment { font-style:italic; color:black;}
.paging-control-container { float: right; margin: 0px 0px 0px 0px; font-size: 80%;}
.unneeded-paging-control { visibility: hidden;
}
*nak tukar warna korang cari je code warna then tukar yg korang suke k

 Next, korang cari pulak code <$BlogItemBody$>
 Dah? korang gantikan code tuh dgn code kat bawah nih

<$BlogItemBody$>
<center><br><MainPage>
<BlogItemCommentsEnabled>
<BlogItemCommentsEnabled><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"
<$BlogItemCommentFormOnClick$>> <$BlogItemCommentCount$>
comment (s) </a> | <a href="<$BlogItemCommentCreate$>" <$BlogItemCommentFormOnClick$>>Jom comment (s) </a>
</BlogItemCommentsEnabled>
</BlogItemCommentsEnabled>
</MainPage>
<br>
<div style="text-align:right;" ">
<!-- Begin #comments -->
<ItemPage>
<div id="comments">
<BlogItemCommentsEnabled><a name="comments"></a>
<h4><$I18NNumComments$>:</h4>
<dl id="comments-block">
<$CommentPager$>
<BlogItemComments>
<dt class="comment-poster" id="<$BlogCommentAnchorName$>"><a name="<$BlogCommentAnchorName$>"></a>
<$I18NCommentAuthorSaid$>
</dt>
<dd class="comment-body">
<p><$BlogCommentBody$></p>
</dd>
<dd class="comment-timestamp"><a href="<$BlogCommentPermalinkURL$>" title="comment permalink"><$BlogCommentDateTime$></a>
<$BlogCommentDeleteIcon$>
</dd>
</BlogItemComments>
<$CommentPager$>
</dl>
<p class="comment-timestamp">
<$BlogItemCreate$>
</p>
<p class="comment-timestamp">
</p>
</div>
</ItemPage>
<!-- End #comments -->

*Kalau ada dua code <$BlogItemBody$> korang gantikan dua2 sekali k.

 Dah siap semua, korang SAVE



credit by Nabihah

18 comments:

Nur Adilla Shahirah said...

Thanks for tutor.

Atin Tory said...

@adila ; ok

Nur Adilla Shahirah said...

Macam mana nak buat scrool box untuk comments (BLOGSKIN) boleh buat tutor?

Atin Tory said...

@adilla : oh! . ok nnti atin buat tuto 2 k

Flowers Flame said...

X jadi pon!!

Atin Tory said...

@flowers : awk cari betul2 .. mesti jadi ..

umi mashitah said...

akak..yang saya punya menjadi tapi apabila tekan kat jom komen ianya pergi ke page not found??

Atin Tory said...

@umi: LOL menjadi? tapi page not found? hmm ade something tak kene ni .. cuba umi buat balik .

Anis Amila said...

menjadi , thanks .
@umi mashitah : erm , masa awak tekan jom komen tu , awak dah save ke belum ? sebab , kalau awak preview , memang lah keluar page not found , try awak save dulu . baru jadi . :D

Atin Tory said...

@anis : haha good.. thnxk sbb tolong kwn tu hihi :D

Aina Munira said...

macam mane ni ? tak jadi pon , please help me .

Miss Awsome said...

Thx akk Aten:D jadi lah..Macam mana kalau nnak cantikkan comment box?(classic template) boleh buat tuto?

Marha Amni said...

Thanksssssssssss muchhh . Love youu kak fatin.

Atin Tory said...

@Marha Amni : sama :)

Arina Azman said...

Thanks unnie ! menjadi, but.. macam mana nak cantikkan lagi ?

Atin Tory said...

@Arina Azman : caro code warna ..

Kawaii Gurlzz said...

Macam mane nak buat reply to this comment untuk blogskin?

Anis Hadirah said...

Kak lepas kasi kod camni ade kene tambah ape2 ke selain kaler..sebab xjadi