Saturday, July 28, 2012

Photoshop : Adding Sunlight To A Photo

Assalamualaikum and annyeonghaseyo! . aigoo! dah lama tak buat tutorial photoshop --' . Baru hari ni tengah rajin nak buat tutonye huhu . 




Hei hari ni atin nak ajar korang buat effect sunlight k . Tak tau? Tak pa , atin tunjukkan photo bawah ni :

 

Atas ni adalah hasil kerja Cik Dal. Sebabkan atin tengok macam senang je dia buat , atin pun nak try ah hihi . Korang nak cube? Boleh sangat , sebab senang je . Ok lah tanpa membuang masa kita mulakan

Gambar asal , korang boleh click photo bawah ni . Kalau nak guna gambar korang sendiri un boleh je ><


Ok jom start :


Macam biasalah buka Adobe Photoshop korang . Then photonya . Lepas korang masung je gambar tu , korang tekan Ctrl+J untuk layer 1 .Nanti dapat macam bawah ni ;



Next , korang pergi sebelah kiri and pilih Select Gradient Tool with Linear Gradient . Pilih jenis white to black yang atin merahkan bawah ni;


Nanti ubah macam bawah ni ;


Next , korang pergi ke Filter > Distort > Wave .  ikut step bawah ni pulak . . 



Yang atin merahkan tu korang ikut tau . Pastikan sama.

Lepas tu , korang pegi balik ke Filter > Distort > Polar Coordinates .


Nanti keluar macam bawah ni kan? Korang tick yang atin merahkan tu . 


Lepas tu , korang pergi ye layer 1 . Korang tukarkan Normal > Overlay .



Ehh belum selesai lagi tau >< . Korang bukak new layer .



Tekan yang atin petakkan tu untuk masuk ke new layer .

Ok , Yang layer baru pulak , korang pegi kat Color Picker . Then pilih warna yang orean kelape sikit tu >< 
Kalau atin punye , #fecb94 . Kalau dah tekan OK



Nanti kat layer 2 dah tukar ke color an?. Jadi , hasil kat layer 1 dah jadi sunlight . korang punye jadi tak?


Bawah ni hasilnya . Tapi sorry sangat2 . Atin punye hasil terlalu terang pulak --' . 



Oh ye . sebabkan Atin punya gambar . pokok daun2 hijau nye kat atas >< bukan kat tengah2 huhu . 
Jadi kalau nak tukar sunlight tu tinggi . atau atas sekali , korang ejas balik 

Caranya , korang pergi balik step Filter > Distort > Polar Coordinates .




 Korang tick yang atin merahkan tu .

 Dan hasihnya macam bawah ni >< .



hahah . baru betul hasilnya >< . 

Yang korang punye? macam mana? 

3 comments:

♥ Anis said...

wah, smartnye ^^. Nnti ada masa Anis nak try la. Thanks for sharing

Nur Natasha said...

nice tuto ^_^ mana baca tuto ni ? link boleh ? :)

Atin Tory said...

@Nur Natasha : atin tgk sorang kak ni ajar buat