Saturday, July 28, 2012

Tutorial : Effect Firework In Blog


Ada Adik Tiya re-quest . Dia kata macam mana nak buat effect firework  kat blog . Wait?--' firework tu bukan bunga api ke? Aii blog adik nak terbakar ke? >< Ohh lupa , kan dah nak raye bulan ni puasa , blog nak rasa jugak bunga api >< . huhu gurau je lah . Ok Atin ajar macam mana nak taruk bunga api kat blog . 
Ada yang tak tau ke? Xpe atin tunjuk contoh bawah ni:

BLOGSKIN

 Dashboard > Template > Edit HTML
 Tekan Ctrl + f (serentak) dan cari code </stlye>
 Copy salah satu code dekat bawah ni . Pilih satu je tau

Pink Firework
<script type="text/javascript"
src="https://sites.google.com/site/jeritanblog/javascript/a_pink.js">
</script>
Blue Firework
<script type="text/javascript"
src="https://sites.google.com/site/jeritanblog/javascript/a_blue.js">
</script>
 Paste di bawah code </stlye> 
 Preview and save =)






DESIGN

 Design > add gadget > HTML/JavaScript
 Copy salah satu code dekat bawah ni . Pilih satu je tau

Pink Firework
<script type="text/javascript"
src="https://sites.google.com/site/jeritanblog/javascript/a_pink.js">
</script>
Blue Firework
<script type="text/javascript"
src="https://sites.google.com/site/jeritanblog/javascript/a_blue.js">
</script>
 Paste kat dalam HTML/JavaScript
 Preview and save =)






No comments: