Friday, August 31, 2012

Tutorial : Comment Platform Version 2

Tumblr_m7m68zt3e91qijksmo1_1280_large
OK hari ni atin nak share kat korang , buat comment platform jenis 2 punye .. kalau sesiapa yang nak jenis 1 boleh ikut tuto this PAGE ..
Ok untuk yang jenis ke 2 ni sama je dengan yang per-1 just atin ubah sikit huhu .. 
Example :

    
 dashboard > template > edit html
 Tekan ctrl+f  then cari code </style>
 Copy code bawah ni , and paste sebelum code </style> 
.post-footer{
text-align:right;
border-top:1px dashed #FFE2E2;
margin-top:10px;}
#comments-block {
margin:0 15px 0 9px;
}
.comment-data {
background:url("http://i.imgur.com/rtcRz.gif") no-repeat 2px .3em;margin:.5em 0;
padding:0 0 0 20px;
color:#000000;
}
.comment-poster {
font-weight:bold;
}
.comment-body {
margin:0 0 1.25em;
padding:0 0 0 20px;
}
.comment-body p {
background:url(http://i.imgur.com/zGBo3.gif);border:1px dotted pink ;
border-radius:5px;
margin:0 0 .5em;
padding:5px;
color:#000000;
}
.comment-timestamp {
margin:0 0 .5em;
padding:0 0 .75em 20px;
color:#ffacfa;
}
.comment-timestamp a:link {
color:#ffacfa;
}
.deleted-comment {
font-style:italic;
color:pink;
}

 Next, korang cari pulak code bawah ni :
<$BlogItemBody$>

 Dah? korang gantikan code tuh dgn code kat bawah nih
<$BlogItemBody$>
<div class="post-footer"> <a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>><$BlogItemCommentCount$> Comments</a></BlogItemCommentsEnabled></div>
<ItemPage>
  <div id="comments">
 <BlogItemCommentsEnabled><a name="comments"></a>
    <dl id="comments-block">
      <$CommentPager$>
      <BlogItemComments>
      <dt class="comment-data" id="<$BlogCommentAnchorName$>"><a name="<$BlogCommentAnchorName$>"></a>
        <$I18NCommentAuthorSaid$>
      </dt>
      <dd class="comment-body">
        <p><$BlogCommentBody$></p>
   <$BlogCommentDeleteIcon$>
      </dd>
   </BlogItemComments>
    <$CommentPager$>
    </dl>
  <p class="comment-timestamp">
    <$BlogItemCreate$>
    </p>
 <br/><br/>
    </div>
</ItemPage><br/><br/>
*Kalau ada 2 code <$BlogItemBody$> korang gantikan dua2 sekali k.

 Dah siap semua, korang SAVE


.


13 comments:

Atin Tory said...

harap2 jadi ><

Aira Dawson said...

Jadi !

Milly C said...

Hi~
it doesnt work in my blog..
can u help me, please??
i really wanna have it like yours..

Hanim Syakirah said...

Kak Atin. Kak Atin tak sepatutnya disable right click tu. Susah nak copy code-code tu. I'm just suggest :D

SD said...

ni untuk blogskin?

Ieyda Abdullah said...

ieyda punya tak jadi la kat blog.. :( macam mana nak buat embedded below post? ieyda punya blog dalam setting tak ada..

Atin Tory said...

@Ieyda Abdullah : kalau tgk previw mmg x dpt.. kene SAVE dulu baru boleh tgk..
about embedded ade la -.- .
pegi kat setting ambik post comment . then Comments . cariComment Location pilih la nk comment jnis mn..


trah trex said...

akak nape bila trah tekan kat comment tu,kluar page lain?

MiSyZ EyManN said...

thanxx atin . jadi kat saye punyer belog :)

Sabrina SA said...

thanks :D

Dea Day said...

@Atin Toryatin. mcm ne nk wat ade reply button mcm yg nie?

Atin Tory said...

Nanti klo ad ms atin wat n tuto k

Kawaii Gurlzz said...

Thanks for this tuto :)