Friday, November 30, 2012

Tutorial : Letak Garisan Antara Sideber/Entry

Tumblr_mdfuifonau1qf4k86o1_500_large
Nasib baiklah hari ni atin tak rasa busy hihi.. boleh la layan reQ.. Ok untuk kali ni punya reQ dari Fathin , tak silap atinlah .. dia tanya, 'macam mana nak buat garisan antara sideber dengan entry post.. Ok dulu atin pun tak tau macam mana nak buat garisan tu. tapi bile atin cari2 jumpa jugak hihi..  OK kalau sapa-sapa yang tak tau lagi buat , tengok contoh bawah ni..


yang atin ajar ni untuk yang siapa guna clasic template je tau.. yg denim tu mmg dah ada..
Ok jom la start.


Blogskin

 Dashboard > Template > Edit HTML
 Press Ctrl+F serentak dan cari code <blogger>
 Dapat? korang tgk atas code tu ade code  <div id="entry">
 Kalau nampak, korang copy code bawah ni
border-left:2px solid #000;
 Paste ikut contoh bawah ni

*Contoh korang tgk macam bwh ni.. sebab code td ad yg same ad yg x sama..
Yang atin kotakkan tu korang letak mcm tu , sebelun tanda *>*


 Dah buat? Preview & save !


*oren : kedudukan garisan (right or left) ikut kedudukan sideber k
  hijau : ketebalan garisan
  biru : jenis garisan 
  ungu : code warna 






6 comments:

Miss Lonely said...

Hi sorry coment kat sini. Header taeyang dh siap ke? Boley kasi linnk? saya cari takda pun

Atin Tory said...

@Miss Lonely : dah2. http://i.imgur.com/8fJtK.png

Nur Hanis ^^♥ said...

Akk atin, kalau nak buang pulak cmne? sye pakai simple template.

Yaa Bunny said...

Tak bolela !!

Atin Tory said...

@Nur Hanis ^^♥ : nk buang just delete la kod tu huhu

Atin Tory said...

@Yaa Bunny : mungkin x sama kot codenya..