Thursday, November 29, 2012

Tutorial : Tukar Kedudukan Sideber

Tumblr_mdh0frqi8l1qeangno1_500_large
Tadi , ade reQ OK lah , hari ni atin nak ajar korang yang untuk denim template sahaja OK .. Cara nak ubah kedudukan sideber koramg .. Tak faham ek? macam ni . contoh atin tunjuk . sekarang sideber korang kat belah kanan kan? tapi korang nak ubah ke kiri.. jadi.. meh atin ajrkan ye..


1. DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

2. Tekan CTRL+F serentak dan cari code bawah ni

#sidebar-wrapper 

3. korang akan jumpa kod macam bawah ni kan ?

#sidebar-wrapper {
  margin-$endSide: 14px;
  width: 290px;
  float: $endSide;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

4. tukarkan code yang Atin highlightkan supaya jadi macam bawah ni  

#sidebar-wrapper {
  margin-left: 14px;
  width: 290px;
  float: left;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
 }

5. Preview dulu dan kalau dah jadi bolehlah SAVE  !



*ingat , ni hanya untuk denim template SAHAJA .

2 comments:

Aira Dawson said...

how about blogskins?

Atin Tory said...

@Aira Dawson : kalau blogskin susah skit sbb codenye x sama .