Sunday, December 30, 2012

Tutorial : Add Follower Widget New Ver #2

Tumblr_mfszjrjxnb1rgvd7go1_500_large

Adoii , Atinkan dah ajar kan macam mana nak dapatkan follower widget. Dah buat tutorial SINI . Takkan korang masih tak dapat kot? -.- . Ok sebabklan blog pun jadi wajah baru Atin terpaksa buat cara yang baru punya -,-. Sebenarnya sama je caranya. korang je tak pandai nak try cari codenya -.-  Ok lah tanpa membuang masa Atin ajar untuk cara yang blog baru ni. sebab yang dulu blog lama kan?

Oh ye sebelum Atin terlupa, pastikan blog lama yang design template korang tu dah ada follower widgat tau, klo tak , codenya korang tak kan jumpa codenya.

1. Mula2 pergi Home > Template > click upgrade template..


2. Nanti akan tukar ke blog lama design template. Bila dah tukar , korang click --> view blog


3. Then akan terus ke blogger korangkan? Macam bawah ni .. Anyway photo bawah ni blog lama atin sebelum pakai classic punya hihi.. *rindu header tory Atin ni cute2. x nak delete haha...heade kesayangan ku --. .


4. Masa korang kat blog , korang tekat ctrl+U (serentak) , nanti akan jadi macam bawah ni


5. So masa ni lah korang kene cari code follower korang . Masa nak cari tekat ctrl+F (serentak) untuk cari code follower . Ada orang kate x jumpa code friendconnect kan? Tak pe korang cari code follower macam atin punye gambar atas ni.Tengok macam mana Atin dapat code tu

6.  Dah jumpa? now korang copy code bawahnya yang bermula dari

 <script type="text/javascript"> 
sehingga 
locale: 'en'}, skin); 
</script>
</div>


7. Dah copy sampai code tu? Now korang buka notebook korang dan paste dalam notebook korang.


8. Lepas tu, korg bole tukar dari Template Designer ke Template Classic semula. Caranya , korang pergi Template > errow bawah sekali dan click tengok contoh bawah ni.


9. nanti jadi ke blog classic balik . Then korang pergi ke template untuk letak code follower.

10. Yang code dalam notebook tadi korang copy paste masuk code semua tu dalam template , bahagian sideber . tau.

11. Dah paste cube korang preview . tengok jadi x? Kalau dah jadi Save lah ..

Done ..!! 




12 comments:

Awin ♪♪ said...

hai atin :)
kite dh try tuto awk nie ...
thank god,menjadi..
tapi follower widget tu hilang tibe-II..
then, kite cube skali lg tuto nie,,still x kua widget tu :(

Atin Tory said...

@ Awin : tu atin tak tau lah,, sbb atin dh buat yg terbaik. yg ni atin buat yg baru. so xkan ilang code tu. tak taulah nk tolong mcm mn lagi :(

eiyna tyna said...

hye :)
sy da cuba tuto nieyh ^^
Alhamdullilah menjadi :D
thanks for the tuto ye :)
jemput ke blog sy : http://diariesgadhissepet.blogspot.com

Nur Najihah said...

Alhamdulillah,menjadi..thanks

Atin Tory said...

@Nur Najihah : u r welcome :)

Fatin said...

thnx tuto awak. >.<

Siti Jamilah(SJAS) said...

Terima kasih untuk tuto awak ni. kalau sudi singgah la blog saya http://jamie-jamilah.blogspot.com/

Nursyifa Azizah said...

Thanks :)
Menjadi, lah :)

Raihana Anwar said...

dah try banyak tapi still tak menjadi bila tekan ctrl+u tu.... mcm mne ni?

Rashidah Af Romzi said...

hah!! x menjadi la ;(

Cik SuSu cOkLat said...

hye dear! seriesly x jd la.. dah 2-3 times i buat..hurm

Syerrie said...

lepas saya click add gadget,dah takde follower widget, nk pilih yg mana ahh?