Monday, January 30, 2012

Tip Tidur awal , Bangun pun Awal

Tumblr_lykofihmcd1qajo36o1_500_large

Sebelum Atin bagi tip seterusnye , korang yang belum lagi bace tips yang lepas pegi ENTRY NI
Ok la! So~ macam mane cuti korang ? Ok ke? Atau bosan ke dok umah je . kalau korang tanye Atin cuti - cuti wat ape? hmm Jawapan Atin is sejak cuti lame ni Atin suke bangun lewat , kadang - kadang tu , Eh bukan kadang , hari - hari bangun lambat kalau masuk cuti je >_< . Paling lewat bangun pun dalam pukul 12.30 tgh baru sedar dari tidur >_<.. Ahh terpakse ngaku kat korang >_< . Eh korang jangan salah sangke , tu cume kalau cuti sekolah je adoiyai >_< . Kalau masok dh start sekolah , atin bangun lagi awal , dalam pukul 6 tepat , ala kira awal la tu HIHI ..

Jadi ! kat sini masalah kita macam mana nak tidur awal , bangun pun kene awal jugak 
Jom turun bawah jap >_<

Raaarrrwwwr_large

1)     Set kan masa yang ditetapkan (wajib) untuk kita tidur . Tapi kebanyakannye kite tidur bile betul - betul ngantuk je kan . Macam Atin la , walaupun jam tu dah menunjukkan pukul 2 pagi , tapi masih tak leno - leno lagi mate kan . Tu la effect korang susah nak tidur walaupun memang dah letih sangat kan . 


2)     Hentikan sebarang aktiviti - aktiviti yang boleh buat korang terjaga sampai lewat malam . Selagi korang tak ngantuk , selagi tu lah korang dok mengadap TV , Laptop , pe yang canggeh sekarng ni? ah IPad , Game and SMS . Lain la kalau korang terjaga lewat malam , korang ade kesempatan untuk bace novel ke study ke an . Tu bagus . 

406991_344037915614447_249414581743448_1329497_412917746_n_large


3)     Matikan TV dengan komputer . same dengan maksut no 2 tadi . Sebab tv dengan komputer kan menyebabkan tidur korang lebih larut . Jadi jangan tengok tv di tempat tidur korang dan berhentilah surfing internet jauh sebelum jam korang tiba . 


4)     Jangan minum air kopi  lewat malam . Kalau korang suka minum kopi malam - malam , korang tukarkan  air kopi tu ke kopi decaffeinate . 


5)     Kalau nak tidur , elakkan dari gune bantal bucuk >_< dengan selimut . Biar korang rase tak selesa . Sebab nanti awal - awal pagi mesti korang bangun awal sebab nak ke tandas HIHIHI

Cat-cute-jmv-marshmallow-favim.com-238277_large

6)     Yang last ni , peringatan untuk korang . Kalau boleh , jangan matikan alarm yang tengah berbunyi tu . Jam tu kenalah jauh sikit dari tangan korang yang panjang tu sampai capai ke jam loceng tu . Kalau tercapai gak , jawapnye tak gune lah korang alarmkan ye dak ? HUHU

Tumblr_lsqc3k3opt1qhjffpo1_1280_large




p/s : Tip ni , sesuai kepada korang yang  sekolah . Bagus tu . Tabiat tu suatu yang sudah biase kite buat . So jom tukar tabiat yang lame kepada tabiat yang sekarang 

 So , Good Luck ^_<



Bye 

Saturday, January 28, 2012

Tips untuk menghiburkan hati sendiri : )

Tumblr_lye1lxgpiz1qlq8bco1_500_large



HIHI Atin bosan , kebetulan Atin nk bagi tip kat korang sume . pasal tips ni pun mcm same ngn idup atin sendiri . dh name tip ni hiburkan hati sendiri an? huhu ^_< ape tah lagi ngn tajuknye an hahahaha..  Pe2 pun jom ah bace skit tip yg atin nk bagi ni .


1)   Jangan dengar lagu - lagu yang meyedihkan . Contoh nye? ah lagu love rain la kkk >_< ..dgr tajuk pun dh tau sedih an , walopun lagu 2 byk maknenye >_< . Bw memang xde lagu lain ke nak dengar ? . Kan kat UTube berlambak lagu ada . korang je yg malas nak dengar , ye dak? >_<


Antara yang TERBAIK ^_<

 2)     Tengok la video - video yang lawak , yang boleh menggelikan hati korang . Cari kat mane? LOL kan berlambak kat UTube 2 , adoiyai . Kalao dh malas sangat tu  xpe ah , biar Atin share kat korang ye , korang layan la sampai bile >_<



HIHI  jangan tengok lah >_< malu deh
Tapi terpaksa lah bagi korang free tengok
hahaha XD



3)    Keluar bersenang - senang dengan kawan - kawan . Eh bukan bebas kuar pegi clubbing cek oii . Maksut Atin di sini , korang pegi lah main boiling ke , tengok wayang ke , jalan - jalan ngn kawan korang ke an. Takkan korang xde kawan kot? Alo looo sian nye.  Xpe kalau xde meh kawan angan Atin :D


4)    Makan makanan kegemaran korang . Ala macam secret recipe ke , Roti kembang ke >_< , nasi masak dengan pasta ke HIHI , megarut pulak Atin ni XD . Jangan cuba nak buat resepi Atin ni sudaahhh . Itu x berkesan ye . Makan banyak - banyak dan menikmatilah makanan korang punye tu ye . At least boleh lupa bende yang membuatkan korang sedih tu .


5)   Sibuk - sibukkan lah diri korang tu dengan aktiviti - aktiviti bersama keluarga . Macam tolong mak kat dapur ke , tolong bersehkan rumah ke , siram bunga kat luar tu ke , basuh kereta ayah ke , potong rumput yang panjang - panjang ke an? . Ah kan banyak tu kene buat , belum tambah lagi pegi cat rumah jiran sekali hihi XD . 


6)    Pergi lah shopping . Is Shopping Time >_< .. Sorry terlebih over pulak Atin ni hihi ... Ahh kalau agak - agak poket kosong tu , buat lah loan dengan family korang :) . Kalau family hampa tak kasi , jangan risau , Atin bagi tip . Tipnye korang try ah bodek - bodek sikit ^^ . Contoh yang selalu Atin punye cousin buat dan berjaya , " Ohh mama yang cantik lagi menawan , boleh tak kite mintak duit sikit , kite punye kereta rosak la . Oh Terima Kasih : ) . Mama lah yang paling baik dan cantik dalam dunia dan akhirat . Semoga mama diberkati Allah S.W.T dan dimurahkan rezeki. Aminnnn! " * see? ni la tip Atin punye cousin buat kat mama dia . Sampaikan die kate x penah gagal ! huhuhuuhuhu


7)   Ulang balik semula tip 1 sampai lah ke tip ke 6 . Insyaallah korang boleh menghiburkan hati korang tuh . Jangan sedih - sedih . Banyak lagi benda yang korang boleh buat untuk sorokkan kesedihan itu walaupun  cume lime saat XD

So , Good Luck ^_<

Bye 


Friday, January 27, 2012

BB come back YEAH !

Japan3_large
Omo omo omo >_< !! VIP ~ u guys see that? 
BIG BANG come back yo ! >_<

WOW , dh lame atin tunggu - tunggu saat yg gempak ni . Setelah selesai concert YG Family , akhirnye BIG BANG kembali dgn album japan nye 2012 ni >_< 


But , x tau lagi la betul ke x . Tapi VIP masih teruja sgt2 LOL >_< . Sebelum tu , dorang buat concert BIG SHOW  . 
Nak tau lebih lanjut? Click  bawah ni 

‎[2012 BIGBANG CONCERT - BIG SHOW]

- Date: 
2012 March 2 (FRI) / 8PM 
2012 March 3 (SAT) / 6PM 
2012 March 4 (SUN) / 6PM
  • Place: Gymnastics Stadium at Olympic Park
  • Ticket Price: all seats for KRW 88,000 (Tax included)
  • Age Rating: 8 years old and above
  • Hosted by YG Entertainment
  • Sponsored by G Market, Look Korea
Home Page : SINI

Info lebih? : SINI

Thursday, January 26, 2012

Header baru ! baru lagi?

Tumblr_lxxoalbpgn1qhrw7ro1_500_large


berjam-jam pikir , nk tukar ke x? , nk tukar ke x? ahh mcm nk tukar je . semalam pulak terjumpe la photo menarik . alahai kawaii nye >_< . x sangka baju die agak menarik perhatian VIP kite ye huhu . so akhirnye tukar la header lain . 
dulu mcm ni


Setelah berfikir ! berfikir ! dan berfikir . Atin mcm nk tukar orang pulak la . sebab atin terjumpe photo yg agak jambu jugak la ihihi
So atin tukar photo yg atin kate jambu 2 hihi


amacam?? same kan? haha . sory ah atin ni xde la mcm header lain , suke warne ikut tema , ala ni pun atin ikut tema gak , hihi , pink gitu LOL hoho.. 

Ok x GD ?? haha x sanke boleh pulak atin terjumpe photo dorang ni . ah mungkin photo ni mase dorang buat concert YG family kot . huhu , pepe pun . korang layan bende lain la pulak ye ..


Wohh ! Dah syat B.A.P

Tumblr_ly1zilfgp31rnubmdo1_500_large

wowowowow!!! tengok 2?? dh syat part ni huhu

Korang tau pasal ape?? and ape yang atin sampai kate dh syat 2?? haha ni pasal group B.A.P laa. Korang tengok la rambut dorang 2 . Ohh ade jugak yg x perasan . cuz ad yg tanye ni group baru ke?? haha ala korang x tau ke?? ade x korang perasan due muke penah nmpak menyanyi?? ala sape x prasan 2 meh atin bg tau . yg due org 2 Bang and Zelo la.. ala yang lagu dont give up , lagu best 2 ha huhu..memang daahhhhh syattttt >_< Jom tengok Music Video dorang yang baru masok ni ...
Getfile_large

Dh tengok?? huhu . klo dh tengok bagus la . pasal atin belum tengok lagi huhu . tenet lembab sgt kkkk




Tumblr_lyd1kwstnp1qzh5sno1_500_large


Monday, January 23, 2012

Tips : Cara Mengelakkan Jadi Sombong

Tumblr_lx9wbthb8o1qa24zyo1_1280_large

Ok Atin ade skit baca ENTRY kak Lyssa comel ni ... Pasal Sombong?? wah nampk menarik kan?? hmm cara nak elak jadi songbong?? jom bace..Oh tapi sebelum 2 bace Entry kak lyssa yg lepas

tanda seseorang tu bersifat sombong ?

1. Payah menerima pandangan orang lain sekalipun hatinya merasakan pandangan orang itu lebih baik daripadanya. Apatah lagi kalau pandangan itu datang daripada orang yang lebih rendah daripadanya sama ada rendah umur, pangkat atau lain-lain lagi.

2. Mudah marah atau emosional. Bila berlaku perbincangan dua hala, cepat tersinggung atau cepat naik darah kalau ada orang tersilap atau tersalah.

3. Memilih-milih kawan. Suka berkawan hanya dengan orang yang satu ‘level’ atau sama taraf dengannya. Manakala dengan orang bawahan atau lebih rendah kedudukannya, dia tidak suka bergaul atau bermesra, takut jatuh status atau darjat dirinya. 

4. Memandang hina pada golongan bawahan.

Dia suka dihormati. Tersinggung kalau tidak dihormati. Tetapi dia sendiri susah atau berat untuk menghormati orang lain. 

6. Suka mengangkat-angkat diri atau menceritakan kelebihan diri. 

7. Sangat tidak senang dengan kejayaan atau kebolehan orang lain.

8. Dia sangat tersinggung kalau ada orang memuji-muji atau menyebut kelebihan-kelebihan orang lain di hadapannya. Tetapi kalau dia dipuji, terserlah pada air mukanya rasa bangga dan senang hati.


Siapa yang tak nak jadi sombong,  ikut je panduan yang digariskan oleh  imam Al-Ghazali di bawah .


1- Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita. Kerana kanak-kanak belum banyak melakukan dosa.

2- Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat kepada Allah SWT berbanding dengan kita.

3- Jika bertemu dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia lebih banyak ilmu yang dipelajari dan lebih banyak mengetahui berbanding dengan kita.

4- Apabila bertemu dengan orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka melakukan dosa dalam kejahilan. Sedangkan kita melakukan dosa dalam keadaan mengetahui.

5- Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia daripada mereka kerana mungkin disuatu hari nanti mereka akan insaf dan bertaubat atas kesalahan yang telah mereka lakukan.

6- Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan di dalam hati bahawa mungkin suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah SWT dan akan memeluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah SWT.



P/s: Jadi, elakkan lah tabiat sombong 2 ye >_<



Credit by: Lyssa

Tentang Bulan Kelahiran

Tumblr_ly0adqkxty1qbj49mo1_500_large


JANUARI
Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik. Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. Pandai mengambil hati orang lain. Pendiam kecuali telah dirangsang. Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. Mudah mendisiplinkan diri sendiri. Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya. Cukup sayang pada kanak-kanak. Suka duduk di rumah. Setia pada segala-galanya. Perlu belajar kemahiran bersosial. Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI
Berfikiran abstrak. Sukakan benda yang realiti dan abstrak. Bijak dan pintar Berpewatakan yang mudah berubah. Mudah menawan orang lain. Agak pendiam. Pemalu dan rendah diri. Jujur dan setia pada segalanya. Keras hati untuk mencapai matlamat. Tidak suka dikongkong. Mudah memberontak apabila dikongkong. Suka kegiatan yang lasak. Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. Mudah mempamerkan marahnya. Tidak suka benda yang remeh-temeh. Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. Sangat berani dan suka memberontak. Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. Pemerhatian yang tajam. Suka hiburan dan sukan. Suka benda yang bersifat seni. Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. Berkecenderungan pada benda yang tahyul. Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. Belajar untuk mempamerkan emosi.

MAC
Berpesonaliti menarik dan menawan. Mudah didampingi. Sangat pemalu dan pemendam rasa. Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati. Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. Suka pada kedamaian. Sangat peka pada orang lain. Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. Tidak cepat marah dan sangat amanah. Tahu membalas dan mengenang budi. Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. Suka berangan-angan. Suka melancong. Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. Kelam kabut dalam memilih pasangan. Suka dengan hiasan rumahtangga. Punya bakat seni dalalm bidang muzik. Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik. Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL
Sangat aktif dan dinamik. Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal. Sangat menarik dan pandai menjaga diri. Punya daya mental yang sangat kuat. Suka diberi perhatian. Sangat diplomatik (pandai memujuk ). Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang. Sangat berani dan tiada perasaan takut. Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah. Emosi cepat terusik. Cuba kawal perasaan. Kecenderungan bersifat pendendam. Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan. Kuat daya ingatan. Gerak hati yang sangat kuat. Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain. Berpenyakit disekitar kepala dan dada. Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI
Keras hati & degil. Kuat semangat & bermotivasi tinggi. Pemikiran yang tajam. Mudah marah apabila tidak dikawal. Pandai menarik hati & perhatian orang lain . Perasaan yang amat mendalam. Cantik dari segi mental & fizikal. Tidak perlu dimotivasikan. Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. Mudah dipujuk. Bersikap sistematik (otak kiri). Suka berangan. Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. Daya khayalan yang tinggi. Permikiran yang tajam. Pandai berdebat. Fizikal yang baik. Kelemahan sistem pernafasan. Suka sastera, seni & muzik serta melancong. Tidak berapa suka duduk di rumah. Tidak boleh duduk diam. Tidak punya ramai anak. Rajin dan bersemangat tinggi. Agak boros.

JUN
Berfikiran jauh & berwawasan. Mudah ditawan kerana sikap baik. Berperangai lemah lembut. Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood. Idea yang terlalu banyak di kepala. Bersikap sensitif. Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir). Sukar melakukan sesuatu dengan segera. Bersikap suka menangguh-nangguh. Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik. Cepat marah & cepat sejuk. Suka bercakap & berdebat. Suka buat lawak & bergurau. Otaknya cerdas berangan-angan. Mudah berkawan & pandai berkawan. Orang yang sangat tertib. Pandai mempamerkan sikap. Mudah kecil hati. Mudah kena selsema. Suka berkemas. Cepat rasa bosan. Sikap terlalu memilih & cerewet. Kurang mempamerkan perasaan. Lambat untuk sembuh apabila terluka hati. Suka pada barang yang berjenama. Mudah menjadi eksekutif. Kedegilan yang tidak terkawal. Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.
JULAI
Sangat suka didamping. Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki. Agak pendiam kecuali dirangsang. Ada harga dan maruah diri. Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan. Mudah dipujuk dan bercakap lurus. Sangat menjaga hati orang lain. Sangat peramah. Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. Berjiwa sentimental. Jarang berdendam. Mudah memaafkan tapi sukar melupakan. Tidak suka benda remeh-temeh. Membimbing cara fizikal dan mental. Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. Layanan yang serupa terhadap semua orang. Tinggi daya simpati. Pemerhatian yang tajam. Suka menilai orang lain melalui pemerhatian. Mudah dan rajin belajar. Suka muhasabah diri. Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama. Suka mendiamkan diri. Suka duduk di rumah. Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. Tidak agresif kecuali terpaksa. Lemah dari segi kesihatan perut. Mudah gemuk kalau tak kawal diet. Minta disayangi. Mudah terluka hati tapi lambat pulih. Terlalu mengambil berat. Rajin dalam membuat kerja

OGOS
Suka berlawak. Mudah tertawan padanya. Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain. Berani dan tidak tahu takut. Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan. Pandai memujuk orang lain. Terlalu pemurah & bersikap ego. Nilai harga diri yang sangat tinggi. Dahagakan pujian. Semangat juang yang luar biasa. Cepat marah & mudah mengamuk. Mudah marah apabila cakapnya dilawan. Sangat cemburu. Daya pemerhatian yang tajam & teliti. Cepat berfikir. Fikiran yang berdikari. Suka memimpin & dipimpin. Sifat suka berangan. Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat. Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk. Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. Belajar untuk bertenang. Sikap kelam kabut. Romantik, pengasih dan penyayang. Suka mencari kawan

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur. Sangat cermat, teliti & teratur. Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. Pendiam tapi pandai bercakap. Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. Kerja yang dilakukan sangat sempurna. Sangat sensitif yang tidak diketahui. Orang yang banyak berfikir. Daya pentaakulan yang baik. Otak bijak & mudah belajar. Suka mencari maklumat. Kawal diri dari terlalu mengkritik. Pandai mendorong diri sendiri. Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya. Terluka hatinya sangat lama disimpan. Terlalu memilih pasangan. Sukakan benda yang luas. Bersistematik.

OKTOBER
Suka berbual. Suka orang yang sayang padanya. Suka ambil jln tengah. Sangat menawan & sopan santun. Kecantikan luar & dalam. Tidak pandai berbohong & berpura-pura. Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan. Sentiasa berkawan. Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama. Cepat marah. Macam pentingkan diri sendiri. Tidak menolong orang kecuali diminta. Suka melihat dari perspektifnya sendiri. Tidak suka terima pandangan orang lain. Emosi yang mudah terusik. Suka berangan & pandai bercakap. Emosi yang kelam kabut. Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan). Suka melancong, bidang sastera & seni. Pengasih, penyayang & lemah lembut. Romantik dalam percintaan. Mudah terusik hati & cemburu. Ambil berat tentang orang lain. Suka kegiatan luar. Orang yang adil. Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. Mudah patah semangat

NOVEMBER
Banyak idea dalam perkara. Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya. Berfikiran kehadapan. Berfikiran unik dan bijak. Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa. Pemikiran yang tajam. Daya firasat yang sangat halus dan tinggi. Sesuai jadi seorang doktor. Cermat dan teliti. Personaliti yang dinamik. Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia. Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra. Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran. Terlalu degil dan keras hati. Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya. Tak suka marah kecuali digugat. Mudah ambil berat terhadap orang lain. Pandai muhasabah diri. Cara berfikir yang lain dari orang lain. Otak yang sangat tajam. Pandai mendorong diri sendiri. Tidak hargai pujian. Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu. Cuba sampai berjaya. Badan yang sasa. Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik. Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang. Suka duduk d irumah. Sangat rajin dan berkemampuan tinggi. Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia. Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi. Bercita-cita tinggi. Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah. Bersifat patriotik. Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. Bercita-cita tinggi. Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. Seronok bila didampingi. Suka bercampur dengan orang. Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai. Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. Tidak pandai berpura-pura. Cepat marah. Perangai yang mudah berubah-ubah. Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi. Benci pada kongkongan. Suka berlawak. Pandai buat lawak dan berfikiran logik.
 Credit by : Nabihah

Alasan Paling Famous Tak pegi SEKOLAH

Tumblr_lxuzf0tdrn1qhwy7ko1_500_large


Pergi tak sekolah tadi ? Haa pergi takk ?? (bagi yang masih bersekolah aje).. Hahha tak pergi ekhh ? Apa alasan korang tak hadir? PEMALAS .

Okay jom kita tengok dibawah.. Apa alasan yang selalu diguna pakai oleh para pelajar yang tak mahu ke sekolah yeahh ;]]

Dekat bawah ni alasan dorang kepada ibu bapa

  • Kerja sekolah tak siap
  • Macam2 sakit
  • Bangun lewat
  • Tertinggal bas

Dekat bawah pulak alasan kepada guru/kawan sekolah

  • Baju basah lagi
  • Ziarah nenek sakit
  • Sakit
Haa tol tak tu alasan selalu korang dengar ? Kalau betul tepuk tangan sama-sama

*claps claps

Entry ni hanyelah rekaan je.. Tapi ia betul berlaku dapa budak2 yg malas nk g skolah 2.. Kalau bole yg dah terbiase ponteng 2 jgn sesalu berlaku lagi..atopun xyah la bende ni berlaku..Buang la sifat2 korang yang suke ponteng 2..Jangan buat ye.. ingat pesan ni

Credit by:Azhunk 

Sunday, January 22, 2012

Tips: Cara Untuk Buat Blog Ringan

Tumblr_ly5xmozxxh1qbj49mo1_500_large
Semua blogger ada masalah dengan blog korang ? kenapa ? apa masalahnya , seramainya pasti ada banyak masalah sebab blog berat.. hiiiihiii , memanglah tak boleh timbang blog, tapi "berat" tu ada maksudnya ..

"berat" ==> maksudnya, mengambil masa yang lama untuk loading benda di blog dan mungkin menyebabkan hang.. tahu tak apa hang ? lebih dikenali sebagai , freeze ... macam benda kat screen tiba2 tak gerak ..

Oklah, tanpa berlengahkan masa, atin ingin beritahu beberapa tips untuk mengurangkan berat blog, kasi blog korang diet :P .. huhuu , dengan cara ini.. reader akan lebih suka melawat blog korang yang "kurus" itu ..

Step 1 : Korang perlu kurangkan widget di sidebar , paling banyak letaklah boleh 5 widget, :)

Step 2 : Sekarang korang perlu kurangkan pula blog post on home page.. yang mula2 bukak , contoh sekarang blog saya , saya buat 3 entries per page, so bile bukan blog Atin just ad 3 entries sahaja ..
*Tapi atin cadangkan lebih baik korang gune 1 post  entri je pun dh cukup..

Step 3 : Kurangkan atau kalau boleh korang jangan la guna sangat bende2 perhiasan yg x best dlm blog korang ni ye

Itu je 3 steps yang mudah buat korang :) harap semua boleh amalkan diet yang tertera di atas buat blog korang masing2 huhu...

Penerangan :

1 : Kurangkan widget ? ohh itu korang perlu remove widget yang tak berguna .. seperti gambar , animasi , dan lain2 lagi :)

2 : Korang tukarkarkan post menjadi 1 je 
* tak tau ?? Jom tengok cara bawah ni

♥ Mula-mula > Login-->Dashboard-->Settings-->Formatting

Selepas number of post telah ditukar, klik save changes and tada ~~ :)
Selamat BerDiet ! ***

P/s: Ah senangkan?? So ape lagi rengan2 kan la blog korang 2..

Tips Nak Berkenalan

Tumblr_ltho6u5tk31qcihlyo1_500_large

Huhu awat semue fb ni penuh dengan percintaan.. I mean status penuh dengan perasaan seseorang. Tapi bukan yg Atin nk citenye adoiyai >_< Atin nak bagi tip2 bg sesiapa yang mahu berkenalan antara satu sama lain. Ala lebih kurang maksutnye nak berkenalan tapi malu2 gitu LOL.  Jadi dengan tips ini mungkin dapat membantu kamu semua supaya dapat memulakan titik sosial bersama rakan-rakan.

Masalah yang sering dihadapi

  • Tidak tahu nak mula komunikasi
  • Malu untuk menegur
  • Takut untuk menegur
  • Pentingkan diri sendiri(tak jaga tepi kain orang)
Saya pernah dengar pada zaman dahulu ade seorang manusia.. Dia memang alim dan buat segala perintah yang Allah suruh. Lalu dia ada tanya sebanyak manakah pahala yang telah dia dapat? Lalu dijawab.. Pahalanya baru sahaja sebesar biji mata. Memang terkejutlah kan buat semua benda tetapi sedikit je pahala. Then dia tanya sebab apa lalu dijawab sebab dia tak pernah tegur jiran/orang yg dia jumpa. That's mean dia takde sosial at all.

  • Sibuk 

Memang masalah dia dari satu pokok punca sahaja. Maknanya masalah nak mulakan perkenalan ini dari satu sebab sahaja tapi dia berkembang sampai jadi banyak. Fuh.

Tips nak berkenalan :
  • Mulakan dengan lisan (bercakap).
Macam mengucapkan Assalamualaikum/Selamat Sejahtera/Atau bertanyakan sesuatu.
  • Lemparkan senyuman kepada orang itu jika dia menoleh dekat kita
Kita akan menjadi mesra dengan lebih cepat.
  • Memberanikan diri untuk bertanya (Tak perlu cari soalan untuk menanya.. kita just harus beri apa2 yang terlintas di fikiran kerana bertanya disini berniat untuk memulakan titik menghubungkan ukhwah.. bukannya kerana menginginkan jawapan.



P/s: Untuk akhir kate , Semakin ramai kawan , Semakin bahagia hidup kita ^_^

 

Tips for new blogger

Tumblr_ly1b1geasm1qlq8bco1_1280_large
OK atin ade terbace blog ni , ni sesuai untuk newblog >_<

Saya nak kongsi sedikit tips untuk memulakan perjalanan anda ke dalam dunia blog \cehh ayat tak boleh blah/.

1.Template yang sesuai.
Firstly nak buat blog mestilah kena pilih template. Pemilihan template penting bagi setiap blog. Kalau template tu serabai siapa nak tengok kan, lebih-lebih lagi template yang lambat loading tu. Oh gosh, memang terus tekan butang [x] jelah.

Saya cadangkan blogger baru guna template simple, denim classicwashed denim or minima template. Yang di-italic tu link untuk edit/use template tersebut. Semua blogger-blogger yang pakar bidang edit blog ni.

P/s: sangat penting bahawa copy paste artwork atau kreativiti blogger lain adalah tidak dibenarkan. Of course pemilik blogger itu akan naik hangin sebab hasil seni mereka telah dicetak rompak. Get your own dose of creativity.


2. Pemilihan warna untuk template.
Saya syorkan colgate \haha saya agak gila sikit hari ni sebab lapar, I'm mad when I;m hungry/. Back to the point. Pemilihan warna macam mana maksud saya ni? Pemilihan warna background, main body etc.. Seboleh-bolehnya pilih warna yang cerah, sedap sikit mata memandang.

Elak menggunakan warna hitam untuk main body blog awak sebab akan menjejaskan mata. Pernah dengar nasihat orang-orang tua jangan baca dalam gelap? Haa, kalau tak nak rabun, elakkan. Tetapi warna hitam boleh digunakan untuk background blog, tak salah pun.

3. Iklan bertabung bersamamu.
Selalunya tengok blogger-blogger selalu cakap pasal heartbeat, nuffnang and churp churp. Apa fungsi benda tu? Iklan-iklan ni boleh memberi kita keuntungan ketika berblogging, hadap laptop hias blog, orang click dapat earning. Tak ke berbaloi-baloi daripada membuang masa.

Tekan SINI untuk mendapat pendapatan melalui nuffnang, yang lain tu google lah sendiri ye. Apa lagi awak? tekan lah nuffnang and heartbeat saya juga \haha/.

Ada orang tanya tak ke terlalu tamak letak banyak-banyak iklan dalam blog? -Kalau ia dapat menguntungkan awak apa salahnya. Mana tahu salah satu iklan lebih hebakk dari yang lain. Contoh: awak lebih cepat dapat earning melalui nuffnang daripada heartbeat.

4. Edit blog.
Ini selalu sangat orang tanya macam mana nak edit blog comel macam saya. Meh saya ceritakan kisah saya mula-mula dalam dunia blog ni.

Dulu blog saya kurang menarik, tak ramai followers, pengunjung pun ciput jahh. Mungkin sebab blog kurang menarik, pengunjung blog pun kurang tertarik so saya sedaya upaya meng-edit blog saya dengan kaedah dan cara saya sendiri sehinggalah mendapat hasil seperti sekarang.

"Nobody starts from C, you must start from A to get all the alphabets in order" \quote buat sendiri ni, ehehe/. Apa yang awak perlu buat ialah belajar berusaha sendiri, kalau asyik suruh orang yang editkan macam mana nak berjaya? Tak best lah kan blog lawa bukan sebab hasil sendiri. So mari godek tutorial-tutorial yang telah disediakan oleh blogger-blogger famous amos ni.

5. Entry.
Dah kata blog untuk luahan hati kita tulis jelah apa yang kita suka. Awak tak suka, boleh blah dari blog saya. Amboi ayat awak, tak boleh nak hormat lagi ke? Ini contoh je okay.

Ye memanglah blog ni tempat luahan hati awak tetapi tak perlulah sampai semua detail awak nak ceritakan. Contoh: Statement pengakuan awak yang memalukan, boyfriend bertukar-tukar. Semua itu harus diprivatekan sebab akan memberi fitnah negatif kepada awak. Boyfriend kalau nak bertukar-tukar, janganlah dok cite ilovehimsomuch last-last ended up with tears. Tengok-tengok sudah ada yang baru :/

Perlu diingat blog awak beribu orang akan tengok bukan awak sorang je tau. Elakkan bercerita tentang perkara yang terlalu private and detail macam tulis dalam diary. Diary and blog jauh bezanya, tak ada yang sama pun. Dalam diary bolehlah cerita pasal setiap jadual awak hari ni tetapi kalau dalam blog siapa yang nak baca sangat? Ulas perkara yang penting dan perkara yang awak nak ingat sampai bila-bila sebab blog tak akan hilang seperti diary.

Credit by : nabhiha

Monday, January 16, 2012

Kite ade si kembang :B ♥

Tumblr_lxc54ky8le1qz4d4bo1_500_large
Mase minggu lepas , Atin ngn kuage pegi BP Mall.. Then bile dh penat berjalan kat sane , kami nk balik rumah.. mase nak bukak pintu rumah , Atin terpandang belakang , dan ternampak kucing yang begitu comey berade di belakang atin .. ternyata kucing 2 bulunye begitu kembang >_< WOW sungguh lembut bulunye ..

 *

*

*

Ahh Cemey nye >_< geram tuh..bulunye mmg lembut gile 
sampai atin pun ambik snap skit HIHI >_<

Ehem ! termenung jauh nampak >_< hihi

Aio tengok mane tu?? jalan terus ye ^_^ 

Oppppp ! behenti ..

Ni muke senyum ke?? klo senyum pun nk tunjuk taring yang putih 2?? huhu

Kenangan ku dengan Si comey Kembang    





Tapi malangnye hanya berape hari je dapat tengok die ... Abah Atin dh bawak balik die kat tuannye >_<.. Sbb die sebenarnye sesat , ade la jiran budak 2 nakal pegi ambik kucing ni sampai ke rumah . pastu x pulangkan balik .. memang ngeng LOL

Karangan ku x berape mantap :p

Tumblr_lxu6agvicl1qmexz4o1_500_large

Ok , ni first time Atin tulis karangan atin buat , first time taruk kat blog sendiri >_< Ahh malunye .Harap korang bacenye.. Biase la Atin kan dh nk SPM . So korang jadi la JURI untuk karangan atin bagi ni. Manelah tau dengan komen korang bg ni dapat lagi Atin perbaiki kelamahan Atin dalam karangan BM kali ni huhu >_&lt
MyEm0.Com

Karangan : Semangat Patriotik

Pada zaman atom ini, sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan. Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi.

Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan.

Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak-kanak. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . Secara tidak langsung, perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Dengan semangat itu, negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju.

Selain itu, pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia.

Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. Misalnya, pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara, pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah, pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah, pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan.

Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak, kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak mempunyai sifat-sifat patriotik. Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. Sebaliknya, mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara.

Kesimpulannya, semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkan.



P/s : Kalo korang rase ape kesalahan Atin dalam karangan ni , boleh la komen ye.jangan pulak malu2 ye.. Malu bertanya nnti sesat jalan >_<. Kan Atin dh ckp , korang kan JURI huhu

Sunday, January 15, 2012

Stop Stop Breaking My Heart ♥

 Tumblr_lxs2n7duvc1qc1uuro1_500_large










Romanization:

Ok, you got me going crazy
Don’t know what to do I need you
I need you babe babe babe
annyeongiranmareun hajimara
I want you babe babe babe wae iri sarangi himdeungeoji
neo jebal
Stop stop breaking my heart I love you girl
Stop stop breaking my heart I need you girl
Stop stop breaking my heart I love you girl
daeche arisonghan nin sogeul nan alsueobtjanha
mwohaneun geoya wae iri yeonlagi andwae
hoksi dareun saramirado saenggingeoya?
bogosipda mariya igeon jeongmal aniya
naejeonhwa waepihae neo jangnanchijima!
silgamjochado najil anha
neo hana gyeote eobseuni na
maeilmaeil haruharu naegen geujeo jiukgata!
jukdorok neomu apeunde michil deusi himdeunde
niga jjijeonoheun nae mam na eotteokhae
I need you babe babe babe
annyeongiranmareun hajimara
I want you babe babe babe wae iri sarangi himdeungeoji
neo jebal
Stop stop breaking my heart I love you girl
Stop stop breaking my heart I need you girl
Stop stop breaking my heart I love you girl
daeche arisonghan nin sogeul nan alsueobtjanha
michin deut jiuryeogo aesseobwado da soyongeomneun nae mam
amuri bwado naegen ojik neohanappunin nae mam
You’re the One! One!
Can’t get u outta Ma mind
bureujido mothal neol mot ijeo ulgo isseo naman
geumbang ijhyeojigettji mwojamkkan!
hadeon nareun jakkuneureoga
doraolkkeoran chakkak!
goerophineungeol
amuraedo ireoda neottaeme michigesseo
dorawa dorawa yeogiseo gidarilkke
I need you babe babe babe
annyeongiranmareun hajimara
I want you babe babe babe wae iri sarangi himdeungeoji
neo jebal
Stop stop breaking my heart I love you girl
Stop stop breaking my heart I need you girl
Stop stop breaking my heart I love you girl
daeche arisonghan nin sogeul nan alsueobtjanha
I love you girl oh my girl
ni saenggake najeongmal michigesseo
I miss u oh my girl
oneulttara niga bogosipjanha
One two three four Everybody come on!
Here we go!
TEEN TOP go go!
Put your hands up high!
High! X2

Hangul:

Ok, you got me going crazy
Don’t know what to do I need you
I need you babe babe babe
안녕이란말은 하지말아
I want you babe babe babe 왜 이리사랑이 힘든거지
너제발
Stop stop breaking my heart I love you girl
Stop stop breaking my heart I need you girl
Stop stop breaking my heart I love you girl
대체 아리송한 니 속을 난알수없잖아
뭐하는 거야 왜 이리 연락이 안돼
혹시 다른 사람이라도 생긴거야?
보고싶단 말이야 이건 정말 아니야
내전화 왜피해 너 장난치지마!
실감조차도 나질않아
너 하나 곁에 없으니 나
매일매일 하루하루 내겐 그저 지옥같아!
죽도록 너무 아픈데 미칠 듯이 힘든데
니가찢어놓은 내맘 나어떡해
I need you babe babe babe
안녕이란말은 하지말아
I want you babe babe babe 왜 이리사랑이 힘든거지
너제발
Stop stop breaking my heart I love you girl
Stop stop breaking my heart I need you girl
Stop stop breaking my heart I love you girl
대체 아리송한 니 속을 난알수없잖아
미친 듯 지우려고 애써봐도 다 소용없는 내맘
아무리 봐도 내겐 오직 너하나뿐인 내 맘
You’re the One! One!
Can’t get u outta Ma mind
부르지도 못할 널 못잊어 울고있어 나만
금방 잊혀지겠지 뭐잠깐!
하던 날은 자꾸늘어가
돌아올꺼란 착각!
괴롭히는걸
아무래도 이러다 너땜에 미치겠어
돌아와 돌아와 여기서 기다릴께
I need you babe babe babe
안녕이란말은 하지말아
I want you babe babe babe 왜 이리사랑이 힘든거지
너제발
Stop stop breaking my heart I love you girl
Stop stop breaking my heart I need you girl
Stop stop breaking my heart I love you girl
대체 아리송한 니 속을 난알수없잖아
I love you girl oh my girl
니 생각에 나정말 미치겠어
I miss u girl oh my girl
오늘따라 니가 보고싶잖아
One two three four Everybody come on!
Here we go!
TEEN TOP go go!
Put your hands up high!
High! X2