Sunday, April 29, 2012

Photoshop : Menambah Sayap Pada Gambar




      Haa~ macam mana gambar G Dragon dengan sayap ? Pehh COOL an HIHI .. Hmm impian atin rase macam nak terbang seluruh dunia >_< . Yala , naik kapal terbang pun tak pernah , so nak la cube yang guna sayap ni pulak hahaha --' . Korang nak jugak gambar korang ada sayap ? Ehh gamabr GD tu pada asalnya mmg xde sayap lah . Atin yang boh sayap tu adoiyai --' . Xpe2 hari ni Atin akan ajar korang ye macam mana nak tambah sayap kat belakang gambar korang tu . 




        Sebelum korang mula ni korang kenelah buy sayap nya an huhu >_< tak bayah bayarlah , hari ni atin bagi free hihi ambik > SINI . Ok pada asalnya kene download kat Cloud dropbox . Tapi atin mls nak suruh korang expr an . So atin bagi terus je , korang just save kat komputer je . Ign risau gamabr tu guna PNG .



     OK lah Jom mula . Macam biasa  File >> Open >> pilih foto >> Open . Jangan lupa gambar sayap sekali ye . Next mouse korang pergi kat tepi gambar ' background ' dan tekan CTRL + J  . 




     Nampak tak atas tu ade bintik ? korang ke gambar ' background '  kene tengok tepi dan pilih menggunakan Magnetic tool . Lihat gambar bawah ni 


     Lepas tu korang pergi ke Layer 1 , korang buat lagi tekan CTRL + J untuk gandakan lagi Layer .



     Kemudian korang tarik gambar sayap tu masuk ke dalam gambar GD tadi . Sorry sayap tu besar ye HIHI >_< .. 


     Nanti jadi macam gambar bawah ni . Ala sayap tu korang kecik kan lah . ikut kesuaian sayap dengan gambar korang tu . Lepas tu , korang nampak atin buat errow up down . Korang tarik Layer 2 'sayap' turunkan bawah Layer 1 . 


     Tengok bawah ni , nampak kan Layer 2 dah ke bawah ? So sayap tu pun dah ade kat belakang gambar . 


    Mouse korang pergi ke Layer 2 kat sayap tadi tu la , korang tekan CTRL + T  . Nanti keluar ' Layer 2 copy ' .  //maknenya dah ade 2 sayap k

    Then , pergi pulak ke gambar sayap , kemudian klik kanan dan pilih Flip Horizontal . Contoh bawah ni .   




      Nanti sayap ke 2 tu terbalik ke kanan an ? hantar sayap tadi ke kanan . Macam bawah ni . nak ejaskan sayap tu pun boleh , ikut citerasa korang ye . 


      Then mouse tu klik balik ke layer 1 ' pic GD '  . klik kanan "Layer 1" pilih Blending Option .



    Korang Ejas lah sinaran tu hihi .. Ikut keselesaan


   Done . Dan itulah hasilnya yang korang buat tu . 
Atin ade bagi contoh hasil yang atin buat : 


 Seung Ri 
  
G Dragon








      

Photoshop : Gambar Tukar kepada Lukisan Pensil





    Wow . so sweet .. macam atin je la lukis oppa GD ni hahah  //berangan la tu ==' . Ok lah hari ni atin bagi tutorial photoshop ni , “Bagaimana cara merubah foto berwarna menjadi sketsa warna pensil.” ini . kesah pun bermula sekarang hihi .. jo, turun bawah 



   Ok~ first macam biasalah buka Photoshop korang tu then file > Open . Kali ni atin bagi gambar asal G Dragon ni ye . Manalah tahu ade juga orang2 x perasan gambar siapakan itu HIHI . 


Ohh Cool >_< Ehh jgn termenung GD ye haha . 

   

     Langkah selanjutnya yaitu : Arahkan Mouse korang kat "Layer gambar GD " dalam Background tu la ye . Then kemudian klik kanan dan pilih "Duplicated Layer"




     Nanti keluar Gambar ke-2 an ? Korang pergi pulak kat gambar ke-2 buat Gambar menjadi Hitam putih . Caranya ; Ctrl + Shift + U ' Serentak ' nanti tukar warna . Tak tau jugak , korang tengok macam di bawah ini :




    Dah berubah belum jadi hitam putih ? Kalau gambar dah berubah menjadi hitam putih, korang buat balik yang atin ade bagi tau masa step pertama . iaitu Mouse kat gambar ke-2 dan klik kanan dan pilih "Duplicated Layer" nnti kelua gambar ke-3. Lepas tu , korang buat jugak click Ctrl + i  ' Serentak '  . Dah berubah kan ? nanti jadi macam lagi gelap >_< . Lihat bawah ni 




    Next , korang nampak atas gambar kat layer , korang ubahlah nama “Normal” menjadi “Color Dodge” //gambar hilang :p




    " Ehh ? kosong ? xde gambar , mana gambar ? "  haha korang ni takut sangat lah . Mana ada hilang sayang oi >_< .. Takpe2 korang sabar dulu , bawak bertendang >,< . Arahkan mouse korang ke  Filter > Blur > Gaussian Blur



   Masa pilih Gaussian Blur tu , kat  “Radius Pixel” Korang ubahlah Radius sebesar “1.0” or “5.0” pun boleh ., ikut kesuaian korang k . 




    Haa ? kan dah ade balik tu ? HIHI .. Takut sangat korang ye hahaha . 
Sebenarnya dah selesai pun . Ade sikit tambahan , kalau agak - agak korang punye gambar luar pada gamabr asal ade bende hitam2 tu , korang bolah padam , caranya ambik Dodge Tool , then padam lah bahagian luar yanga de kesan2 hitam yang korang xnak tu . tengok atin bg gambar bawah ni 




   Ok .. Done ^^ . Selamat mencube ye chingu HIHI







Friday, April 27, 2012

Photoshop : Masukkan Salji / Hujan pada Gambar

Tumblr_m33aaftabj1qijksmo1_500_large

Teringinnye nak rasa suasana salji --' . Memang dari dulu atin nak rase keadaan bila salji turut . Ehh ape yang aq mengarut pun tak tau lah hihi .. Eh korang , atin nak ajar korang macam mana nak taruk salji pada gambar . aii maklumlah , kat Malaysia xde salji an . Alang2 kt try ah biar nampak orang tgk kt ade kat luar dari malaysia , tengah menikmati salji kat sana HAhA >_< . //merepek x sudah --'






  Buka Photoshop macam biasalah ye . pilih gambar yg akan ditambahkan  Salji  file>open

 Buatlah Layer new Layer > new > layer  . 





   Then korang pilih Paint Bucket Tool (G)  .Contoh yang atin merahkan tu , 





Jangan lupa pulak korang kene ubah Layer mode ke Mode Screen tau . Jangan lupa click kat gambar tu je , nanti berubah kabur sikit  






Lepas tu korang tambahkan Graphic Pen Caranya , Click  Filter > sketch > graphic pen




Ejaslah sikit . Contoh atin bagi , tengok bawah ni




Korang dah ubahlah saljinya ? ujan pun boleh juga hihi .  Lepas tu pergi lagi sekali kat atas tu , tapi korang pilih Filter BLUR . Caranya: Filter > Blur > Glaussian Blur




Kat sini atin ubahkan blur nya menggunakan Radius 1.0 Pixel . kalau korang nak ubah ikut cite rasa korang lah ye hihi


Hasilnya ^^




P/s :
ingat ye . step yang selepas sreen tu korang kene click kat gambar . nanti tak jadi huhu .. kalau tak paham atau tak jadi juga bagi tau atin . sebab atin main buat je ni .. tangan nakal >_< . nak try sesuatu yg baru la katekan hahah .. //mian atin merepek pulak  





Friday, April 20, 2012

Tukar (BLOGSPOT.COM) kepada (CO.CC)

Tumblr_m2n996g8ld1rnh8t9o1_500_large

     Ehhh ~ macam tak percaya je , yang kita boleh buat email ke CO.CC . ala - ala korean  punye email la hihi .. Nak juga rasenya mencuba >_< . manelah tahu kot2 orang korean tersinggah blog kite haha >_< .. contoh email yg kite nk tukar  ( atintoryvip.blogspot.com < ke > www.atintory.co.cc ) 
             
     Macam best an ? jom la try huhu ^^

   Mulakan dengan pergi ke website -> SINI


   Nampak tak atas tu atin ade bulatkan . Korang pilih > ' Create New Account ' 



     Lengkapkan maklumat semua tu . pastikan semua tu betul dan ingat . terutama password n email . lepas dah siap semua , korang tengok bawah sekali ' I accept the Terms Of Services '  korang tick  and click Continue .



     Nampak ada WWW.  ? korang taruklah nama korang yang yang baru tu . Contoh atas tu atin taruk email atin . Kalau dah korang click ' Check Availability '



  Ok , dah selesai , kalau korang nak check balik , try sign in . Manalah tahu korang nak semak balik ada yang tak kene kan hihi . 


    Now , masa untuk korang pergi ke Blog  korang . Ikut step ni Dashboard > Setting > Publishing  . Dan click ' Custom Domain ' . Contoh kat bawah ni 






   Next click ' Switch to advanced setting ' 



   See ? korang dah nampak  'www.toryvip.co.cc' ? . So korang masukkan link korang yg dah daftar tadi . lepas tu selesaikan yang seterusnya . Akhir sekali click Save Setting ye .


   Lepas korang SAVE tu .. ada kotak kecik yang korang kena TICK lepas tu SAVE lagi sekali .. Tengok gambar bawah ni kalau tak faham . Selesai dah

 


    Tapi sebelum tu ! Korang mesti laa tunggu 2 hari sebelum link korang ditukar sepenuhnya .. Maknanya dalam masa 48jam baru laa link korang boleh digunakan balik .. 2 hari je .Harap koranh sersabar k huhu . 



Credit by yaya