Tuesday, May 29, 2012

Photoshop : Efek Instagram pada Gambar


Kalau korang tak tahu maksut tersebut , tengok gambar sebelah . ha tu hasilnya . Jadi Atin nak ajar korang buat efek gambar tu ye. 


Langkah pertama macam biasa buka open > pilih pic .Then tengok step atin bagi ni

Step 1


Lepas dapat gambar korang tengok errow tu , korang CTRL+J (serentak) untuk dapatkan duplikat layer . Nanti akan jadi seperti gambar sebelahnya .


Step 2


Kemudian pilih menu Image > Adjustment > Curves , lepas tu korang buat channel green dan blue.
Contoh tengoh bawah ni :


Korang tengok yang atin petakkan warna merah tu . atin nak korang buat sama macam atin tunjuk macam photo atas ni . mule2 green , lepastu tekan ok . Then buat lagi pilih blue pulak . paham?


Step 3


Pergi atas pilih Image > Adjustment > Levels .
Then ikut contoh bawah ni :


Ikut warna merah tu . Atin nak sebijik macam atas ni ok ^^


Step 4

 pilih menu Image > Adjustment > Brightness > Contrast.
Ikut contoh bawah ni :

 

Yang ni nak ubah pun tak pe . ikut pada gambar korang tu ye . Nanti akan jadi warna biru skit an? ikut kan dah ok lah tu . Naw nak ubah ke Instagram pulak tengok step seterusnya . 


Step 5

Korang ikut balik macam step ke-2 pilih menu Image > Adjustment > Curves .
Kemudian atur channel green dan blue.

 Maaf ye yang warna pertama iaitu green korang buat jugak tau . atin lupa nak tarok >< . untuk yang green korang ubah input : 13 , then tekan OK . Lepas tu baru ke blue pulak . baru tengok pic atas ni ye . 


Step 6

Tekan lagi Image > Adjustment > Brightness / Contrast dan ikut bawah ni 




Step 7
Buat leyer baru dengan menekan CTRL+Shift+N (serentak).





 Lepas tu kat leyer baru korang ukut macam atin tunjuk bawah ni 


Kemudian pilih warna coklat muda (#f7d9ad) *copy



Step 8
Langkah terakhir ubah blend mode layer 2 ini menjadi Multiply.


Done ! 


 maaf sekali lagi , kalau ada step yang korang tak faham sangat2 . maybe sebab ada step yange kene buat dua kali an ? hihi ... Kalau atin buat oun macam tu gak atin rasa bingung ><

Contest Blog Comel + Oh-Seem by Norsyuhada Binti Johan

Ok sebelum kene join . atin nak terima kasih dulu pada adik yaya ye . Dia tag atin suruh join bende ni . Tapi bile tengok tuan blog yang buat ni , wah hebat jugak hadiah die buat hmmm >< .. bab2 wang tunai tu nk ah haha . *kidding . Ok lah jom ah join 

Click photo for join ^^


Tag :




Sunday, May 27, 2012

Segmen : We're Kpop Bloggers


Ok atin terima satu segmen dari tuan blognye sendiri unnie tqah hihi . Dia pun tag jugak suruh ramai2 join segmen ni . bagu jugak sebab atin mmg patut sebarkannye , pasal member followers ramai kpop fan right ? hihi ok la atin nak jawab soalannye . 


 Jawapan Atin ialah :

1. Sejak bila korang mula meminati music KPOP?
 Sejak tahun 2007 . Atin terdengar lagu yang menarik tersentuh perasaan *cewahh >< . Tajuk nye Lie oleh BIG BANG . Masa tu tak kenal BIG BANG lagi . Bila tengok semua lagu BIG BANG 2006 / 2007 , terus time tu Atin minat music Kpop , memang menarik ><

2.  Apa yang bestnya tentang KPOP yang orang lain perlu tahu?
 Ofcuzlah lagu nye , dengan rentak lagunye yang rancak , apetah lagi dengan dancenye , memang best LOL >< . Lagi satu , sebab muka Kpop boys semua comey hihi >_< . 

3. Favourite artist/group ?
 BIG BANG
 SS501 *walaupun tinggal sejarah tp ttp sokong lagu diorg
 B2ST
 Suju
 Teen Top
 CN Blue
 Infinite
 FT Island
 SHINee
 U-Kiss
 K.Will
 Lee Seung Gi
 A Pink
 T-Ara
 2NE1
 Davichi
 SNSD
 KARA
 Wonder Girls
 IU
*maaf klo terbanyak sgt hehe >_<

4. Siapa ultimate bias korang?. Kalau rajin letak gambar sekali.
 G-Ri (Gdragon & Seungri)
Tumblr_lvd41cubjw1qdzf58o1_500_large


 Kang Min Hyuk
Tumblr_lxqsnrjfup1qb7plvo1_400_large


 Kevin Woo
Tumblr_ltr6npq2nf1qmfhu8o4_r1_500_large


 L.Ji (L.Joe & Chunji)
Tumblr_m0bwz54loh1r8iaaao1_500_large


5. Antara banyak2 blog kpop bloggers. Blog siapa yang selalu korang
review.
 Ohh kalau yang ini , korang kene pegi balik lah kat > SINI 

Done !

Tag : VIP & VIP

Saturday, May 26, 2012

Tutorial : Pasang request untuk Tutorial

Tumblr_lltzaxsdlv1qbg5hlo1_500_large

Sebenarnya pasang benda ni just untuk yang nak tanya soalan about tutorial saje OK . Klo macam atin , atin tak buat tuto sebab klo tengok semua tempat blog , semua menti dah ada tuto right ? so buat apa atin nak buat kan , dah tempat semuanye ade atin cuma bagi benda lain je hihi

Ok lah ! sesiapa yang blog die , dia mmg buat tutorial boleh lah korang pasang request kat blog korang . Yela selalunye ade orang kan guna shout box untuk request kan ? tapi kadang2 shout box ni tempat untuk borak2 je haha .. So klo ad yang nk tanye request kat shoutbox , nnti orang yng buat tuto tu payh nk cari atau pun terlepas pandang sapa yg ad bg soalan right ? Jadi ini tempat mudah untuk sapa nk tanye soalan for tuto . nanti senang selalu check dan jawab segala tuto kan haha . 

Pertama sekali , korang kene sign up YAHOO ah yang klo dah ad tu just sign in je ek hihi . atin suruh korang buat yahoo sbb takut yg orang nk tanya tuto maybe ade yang pakai gmail ade juga yang pakai yahoo an ? so baik korang sign up jugak yahoo ato email lain pun boleh , GMAIL


 Sekarang untuk mulakan . korang pergi ke web >> SINI
Tengok STEP yang atin ajar . x nampak pic . korang just click je pada pic ok 

STEP 1
First step korang kene setting apa je yang ada dekat situ tuh pada sesiapa yang nak request tuh kan ? okey contoh Atin just tick pada NAME , EMAIL & WEBSITE

 
STEP 2
Lepas tu pegi pulak ke step 2 . Step 2 korang kene tengok colour yang sesuai pasang bende tu . contoh macam atin punye yang kat gambar atas sekali . ok Peringatan , klo boleh yang bagian font colour tu korang x payahlah nk tukar colour ye >< . balik still #000000 . warna black bar nampak sikit . Lepastu klo nk view korang tekan pic tu


STEP 3
Step last , step 3 . So yang step 3 ni lah korang kene letak email address yang dah korang buat tuh . Dah siap semua , korang click Create Formular

OK Done !