Monday, January 21, 2013

Kenapa Navigate Tak Keluar Ke Page Blogskin?

Tumblr_mgj44mnyst1s199fdo1_500_large

こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum.
Atin ada dapat banyak aduan yang katanya navigate tak keluar? keluar mana tu dek? haha keluar kat bahagian page blogskin lah.. Ok memang banyak sangat . Macam korang yang selalu komen kat tuto cara buat blogskin sendiri tu. Ingat kan? yang katanya banyak tak boleh pakai.. Aishh bukan salah atin . Korang tak pandai guna navigate la. --' .

Tak mengapa, Atin akan ajar korang kenapa navigat kat blogskin tak keluar.. Tapi mula2 dulu atin tunjuk cara yang basic, yang code korang selalu jumpa atau jarang jumpa --.


  • Jenis pertama
<a class="navigate" onClick="document.getElementById('entry').
innerHTML=document.getElementById('about').
innerHTML">Profile</a>
  • Jenis ke-dua
<a class="navigate" href="http://fatinhalid.blogspot.com">AtinVIP</a>

Nampak? korang selalu jumpa kat blogskin korang kan? terutama bagi newbie . Mesti akan perasan code atas ni dulu . Nampaknya memang keliru pada code navigate pertama .Now Atin terang dulu yang pertama

<a class="navigate" onClick="document.getElementById('entry').
innerHTML=document.getElementById('about').
innerHTML">Profile</a>


MERAH : nampakkan ape tu? title? navigate? . Semua salah . Ini kalau bahasa htmlnya kita panggil "<class" . ataus "<div" . Perasan , nampakkan perbezaannya? Tapi sama maksud. Kalau korang guna ini automatic keluar page tapi tak keluar dari blogskin >< . And kalau ikut pada code navigate tu. code kepada "CSS" .
Contohnya :

.navigate {

background:#fff;
width:50px;
display:inline-block;
text-align:center;
color:#000;
{

p/s : Atas ni adalah "class" bagi box untuk navigate. Tau kan? Ahh tu lah tajuk bagi class.


HIJAU : Korang juga akan jumpa perkataan "entry" dalam mana2 blogskin pun. Haaa. ini yang paling wajib , and yang telah meng outokan page di blogskin korang . Nampak kan? Ishh ni yang marah ni huaa >< .Ia juga lebih kepada "ID" . Kalau tak ada ID mesti tak boleh masukkan? Ahh macam ini jugak. Kalau tak ada ID ini memang korang tak boleh masuk ke outo page blogskin . And ia juga x semstinya perkataan "entry" a. Ada juga taruk pekataan "blog" kan? . So dengan adanya "entry" ini, korag akan jumpa page . atau terletak pada "post entry" .
Contohnya :


<div id="entry">
<blogger><div class="h1"><BlogItemTitle><$BlogItemTitle$></BlogItemTitle></div>

p/s:See? korang code tu akan jumpa kat "<div id="entry">" . Ini bernakna akan jumpa pahagian post .


BIRU : Ini juga akan ada masalah pada navigate korang . Pendapat Atinlah , ini adalah 'penolong' kepda page entry korang . Kalau yang hijau tu lebih kepada 'ketua' . Lawak ke? Ahh lawak2 jugak tapi tu la masalah korang yang tak timbul2 kat post korang >< . jai 'error'  teruskan? ahah . Inilah yang baru dipanggil 'pages' segala page di post entry. Dari situ korang dapat jumpa dengan page di post korang .
Contohnya :

<div id="about" style="display:none;">
<div class="h1"><span class="titleh1" style="color: #FFF;"> </span> About me</div>
<br>
Who I am? I am a little girl who is still studying in secondary school. bla bla bla bla
<br><br>
</div>

p/s : Nampak3? kan dah jumpa tu.. So kalau nak ke page korang akan jumpa code
 "<div id="about" style="display:none;">" . So akan terjumpalah page outo kat post >< ..

PINK : untuk pink just title je. Pun boleh jumpa kat bahagian 'about' . Bawah tu lah akan jumpa  title . Tapi yang pink ni just pada title kat dalam box navigate.


Dah habis. Kan senang tu? Ha . yang itu yang buat korang terkial-kial tak jumpa page outo lah kiranya haha . Dah click tapi tak muncul.. itu yang tak boleh nak jumpa .


Ini pulak untuk bahagian ke-2 . Yang ini baru ke luar dari blogskin , maknya jumpa kat tempat lain haha..



OREN : yup ! yang "<a" ini bermaksut , bila korang click , akan ke page lain yang tak ada di blgskin korang . Tak tau lah dah melayang mana tu . haha Ikut pada " link" ..


So. pastikan navigate korang itu betul . Kalau tak betul. Jawapnya? korang tensionlah hahah ..

1 comment:

yaya c domo said...

maaf tanya.. kalau macam yaya punya pulak? contoh, lau tekan kat navigate tu 1 button ja yg berfungsi untuk nanti.. lau tekan button lain pulak takda kuar pulak.. :( so mcm mana?? tuto please