Tuesday, March 26, 2013

Photoshop : Motion Blur Effect


こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Huhhhhhh huuuhhh!!! Tengah lap-lap photoshop sebab dah lama tak buat effect2 ni haha.. Biasa lah berabuk banyak ni so kene la bersih-bersihkan balik hahah.. Ok , sebabkan Atin memang dah lama gila tak buat tutorial photoshop , hari yang indah ni Atin nak tunjuk ajar korang buat 'motion blur' . "Ala kita dah pandai dah buat motion blur ni " So what? Atin tau la Atin baru nak ajar. korang memang dah lama tau huhu . Tapi atin saja2 je nak buat tak boleh ke? dah pndai boleh p sana huhu LOL >_< . Atin ajar bagi sesiapa yang tak tau lagi je huhu . dah p main jauh-jauh huhu xD

Nampak tak contoh photo gambar atas ni? So itulah contoh yang atin akan ajarkan . Itu yang dah siap punya  . Jadi atin ajar cara nak buat ..


Macam biasa lah.. p buka korang punya photoshop . pilihla gambar yang nak effect tu



Ok dah? Now korang pergi Filter > Sharpen > Smart Sharpen .



 Sharpenkan lah suka hati korang nak berapa Sharpen

Lepas korang sharpen , korang pergi dekat 'layer 0' Then korang right click
Ikut step seperti bawah ni


Nanti akan jadi dua background kan? Then , korang pergi ke 'background copy' Dan ikut step bawah ni pula



 Tengok blur yang korang rasa macam dah blur tu >_< . click Ok bile dah blurkan


Next. korang pergi balik ke background first balik . then buat right click pilih 'duplicate image'
Keluar la 'background copy 2' kan?


Korang tarik 'background copy 2' ke atas sekali
Then korang tukar normal > soft light


Then, tekan 'background copy' balik lepas tu select eraser tool . Tengok bawah ni


Korang padam yang bahagian utama .maksudnya muka orang tu huhu.
contoh bawah ni

 Ok. dah padam dah? .. So siap dahh.!!!
Hasilnya?




No comments: