Sunday, March 31, 2013

Tutorial : Edit Ask.fm Box


こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Hari ni Atin akan ajar korang untuk edit kotak ask.fm korang . Nak macam atin pun boleh huhu. Sebab ade orang req hari tu. Hari je dapat buatkan pun huhu..


1. Log in  ask.fm > Setting > Widget 
2. Pilih size ask.fm box korang dulu 
3. Then click Edit CSS untuk dapatkan codenya
4. Siap-siap click CTRL + F untuk cari code huhu


Background dalam box
1. Cari code .askAnywhere-input {
2. Delete code tu dan tukar kepada code bawah ni
display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 50px;
max-height: 100px;
padding: 0px;
border: solid 1px #000;
font-size: 11px;
text-align: left;
overflow: auto;
background:url(URL BACKGROUND);
}

Button Ask click 
1. Cari code .askAnywhere-button {
2. Delete code tu dan tukar kepada code bawah ni
display: block;
background: #FBF8E0;
width: 185px;
}

Cantikkan Link ask.fm
1. Cari code .askAnywhere-username {
2. Delete code tu dan tukar kepada code bawah ni
padding-bottom: 2px;
background:#ffffff;
border:1px dashed #FBF8E0;
word-wrap: break-word;
}

Bahagian : Ask anything here
1. Cari code  .askAnywhere-slogan {
2. Tambah code
text-align:center;

Done.
Tak tau la kadang2 jadi kadang2 tak jadi huhu.

merah : color
oren : URL background
kuning : jenis border 









5 comments:

♥ layla naziera ♥ said...

salam atin . nak tanya kenapa ya saya dah save banyak kali tapi still tak jadi . saya dah ikut semua macam tutors awak but bila save jer dia syill macam biasa

Atin Tory said...

@layla naziera : itu la psal :( .. kdg2 jd kdg2 tak jd.. ikut mood code tu :( .. x pe nnti cube lg skali

Azzahra Nafaraisya said...

tak jadi ni bagaimana?

gina mahawira said...

Kak, macam mana cara ubah perkataan ask.fm jadi 'Want reQ about Blog? Yes u can :)' macam akak punya?

Atin Tory said...

@gina mahawira Awk pergi kat setting die.. then cari 'Page headline' ahh kat bwh tu tukar perkataan yg awk nk.