Friday, April 19, 2013

Tutorial : Disable CTRL+U Copycat


こんにちは, 안녕하세요 , 
 Assalamualaikum. Hari ni atin terpaksa buat tutorial . ceehh terpaksa ekk? haha mengarut pulak atin ni .. Ni haaa~ Ada req dari seseorang . Dia nak copycat ek??? ehhh tak boleh tak boleh.. haram dek hahah... Nasib atin pndai buat LOL . Orang tu kata blog atin ni ' tak boleh view page source '?? you mean ctrl+U ni ke?? aishh pandai je nak ctrl+u ye? So Atin akan bagi tuto macam mana nak halang daripada COPYCAT code blog kita .. jom2.



Blogskin/Template classic

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Tekan Ctrl + f serentak ,  cari code ni  <body>
3. Buang code <body> dan gantikan dengan code bawah ni.
<body onkeydown='return false;'>
 4. Preview & save

*Kalau x de code <body> , jangan risau , guna cara bwh ni

1. Tekan Ctrl + f serentak ,  cari code </style>
2. Copy code bawah ni
<body onkeydown='return false;'>
3. Paste bawah code </style> tadi
4. Preview & save







Template Design

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Tekan Ctrl + f serentak ,  cari code ni  <body>
3. Buang code <body> dan gantikan dengan code bawah ni.
<body onkeydown='return false;'>
 4. Preview & save


8 comments:

Effa Nadia said...

yg ni disable utk smua function kan ??

Atin Tory said...

@Effa Nadia : ini untuk tak boleh view page source

Nurul AtiQah said...

Woah. nice tutor!
Selalunya kalau disable open page source dia akan disable semua function. termasuk right click. Nasib ni tak. Thanks btw :)

Atin Tory said...

@Nurul AtiQah : haha yup :D jnust untuk view page source je.. yg lain2 mcm right click yg unnie kate tu xde la lain la klo dia taruk la.. :D

Mazelina Zaini said...

thanks atin ^^ Nina guna tuto ni :) menjadi :)

Nurul Zahirah said...

Thanks sangat-sangat dah jadi! \^_^/

Maya Fitriani said...

Ngak jadi :( sya pake blogskins

Nurul Anisah said...

Thanks atin :D