Wednesday, May 1, 2013

Tutorial : Live Preview Version #2


こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum.

Sebelum tu Atin minta maaf la pada owner yang minta tutorial ni . Sebab awak kurang faham apa yang atin ajar huhu !___!. So atin akan bagi secara langsung disini k hihi.. Ni haa . ada minta atin buatkan blog yang atin punye LIVE PREVIEW ni . Hari tu atin ada buat tapi cara untuk ke post je. Tapi kali ni lebih bagus kot , sebab buat live preview guna blog ke-2 . So atin akan bagi code simple untuk para tutoria sahaja k.



1. Mula-mula , korang kene buat new blog untuk LIVE PREVIEW sahaja k.
2. Then , tukar design ke classic . --> SINI
3. Pergi ke Template *kalau ada code kosongkan
4. Copy code bawah ni


<html>
<head>
<link rel="shortcut icon" href="URL favicon" />
<title>LIVE PREVIEW</title>
<style type="text/css">
<base target='_blank'/>
#navbar-iframe {
display: none !important;
}
body{
background:url(http://i.imgur.com/UAKAi.png);
background-attachment: fixed;
}
.pocetit {
padding:5px 5px 5px 30px;
background-repeat:no-repeat;
font:30px arial;
color: #000;
text-align:center;
}
.blogger-labels{display:none}
</style> 
<Blogger>
<br><br><br>
<div class="pocetit"><$BlogItemTitle$></div>
<br>
<$blogitembody$>
</Blogger>
</div>
</head>
</html>

5. Paste dalam ruang template tu.


oren : icon favicon
hijau : Title
biru : URL background
pink : Jenis Font


Note : Kalau boleh background kene pakai seakan-akan "PUTIH" ok . And Kalau tak pandai buat live preview lagi , boleh tengok balik tutorial --> SINI . Sampai step ke-3 je k.

6 comments:

Nurrul said...

Ohh , kena guna classic template ehh ? Btw , sy lah orang yg req tuto nie.. thanks you sgt2.. dah lama sy cari n tanya dgn blogger2 lain.. tapi diowg tak ada respond macam atiyn pun...
thank you sgt2.. thanks .. :)

Atin Tory said...

@Nurrul : ohh , bagus lah hihi.. yup klo nk buat kne pakai classic punye... Ur welcome :_:

NuraisYah said...

Hei . Thanks . Baru perasan yang akk da buat tuto nie time tenga skodeng blog akak >.< Thanks sangat .

Atin Tory said...

@NuraisYah : iye? hihi ur welcome :)

Anonymous said...

Thanks

Afiqah Adzan said...

Akak kita guna tau .. Thanks sangat2