Saturday, July 20, 2013

Photoshop : Flower Frames Pada Photo


こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Atin tak nak cakap banyak dah . So atin nak jelas sikit je . Atin dah lama tak bagi tutor photoshop ni , jadi atin ajar korang cara nak taruk Flower Frames kat photo korang . nak ikut cara atin boleh , nak ikut kretiviti korang un boleh . So jom la mule.


1. Mula2 , download Flower Frames dulu .


Terus extract sekali k

2. Then open photoshop korang , dan terus pergi ke Home > Open > pilih photo korang sendiri


ok  korang pergi kat tepi layer tu yang Background tu korang right click dan pilih Duplicate Layer.


3. Lepas tu, korang tengok bwh tu , click new layer . contoh bawah ni



4. Next , pergi kat Home > Open > pilih satu Flower Frames > open


5. Lepas dah pilih , korang tarik frames tu sampai kat photo. Boleh tengok contoh bawah ni


6. Sorry frame tu besau sikit hihi . Korang kene ejas sampai kat photo tu . tengok hasil atin ejas jadi kecik .


7. Dah ejas? then pergi layer tepi tu , korang pergi kat Background tu korang right click dan pilih Delete Layer.


8. Dah dapat Background copy tu, korang tarik , nanti layer 1 kat bawah sekali . Tak faham tengok contoh bawah ni


9. Tempat yang sama , korang right click dan pilih merge visible.


Ok Done. Hasilnya kat bawah ni . Kalau nak hias ape2 lagi boleh la





No comments: