Sunday, March 31, 2013

Tutorial : Edit Ask.fm Box


こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Hari ni Atin akan ajar korang untuk edit kotak ask.fm korang . Nak macam atin pun boleh huhu. Sebab ade orang req hari tu. Hari je dapat buatkan pun huhu..


1. Log in  ask.fm > Setting > Widget 
2. Pilih size ask.fm box korang dulu 
3. Then click Edit CSS untuk dapatkan codenya
4. Siap-siap click CTRL + F untuk cari code huhu


Background dalam box
1. Cari code .askAnywhere-input {
2. Delete code tu dan tukar kepada code bawah ni
display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 50px;
max-height: 100px;
padding: 0px;
border: solid 1px #000;
font-size: 11px;
text-align: left;
overflow: auto;
background:url(URL BACKGROUND);
}

Button Ask click 
1. Cari code .askAnywhere-button {
2. Delete code tu dan tukar kepada code bawah ni
display: block;
background: #FBF8E0;
width: 185px;
}

Cantikkan Link ask.fm
1. Cari code .askAnywhere-username {
2. Delete code tu dan tukar kepada code bawah ni
padding-bottom: 2px;
background:#ffffff;
border:1px dashed #FBF8E0;
word-wrap: break-word;
}

Bahagian : Ask anything here
1. Cari code  .askAnywhere-slogan {
2. Tambah code
text-align:center;

Done.
Tak tau la kadang2 jadi kadang2 tak jadi huhu.

merah : color
oren : URL background
kuning : jenis border 









Thursday, March 28, 2013

Photoshop : Buat backgroud twitter


こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Hari ni atin kene tunjuk ajar bagi sesiapa yang tak tau nak buat background twitter . huhu Ramai kot yang tanya .. aigoo senang je just cut je bahagian yang ada background tu huhu... tapi atin  buat cara atin sendiri. so kalau ada yang dah pandai buat cara korang sendiri k huhu



Then , pergi balik ke layer 0

Cut lagi untuk kotak yang bawah nye pula macam photo pertama tu .
contoh :

 Next , korang buat bckground white ,


 Dah? copy backgorund white dan paste kat img . tengok contoh bawah ni


Then background tu korang bawak turun atas layer 0 tadi . tengok bawah ni



 Next , masa untuk korang color kan background yang cut tu.
Caranya ikut bawah ni



step 2 tu korang tulis la ape2 kat backgroud  yang dah ovelay tu.



Next , untuk masukkan img dalam backgroud yang kosong tadi, korang pergi
file > pilih img .



Ok done.. haha macam byk pulak contoh atin ajar ni >_< ..

Wednesday, March 27, 2013

Freebies : Twitter Background #2

Tumblr_mfngbc7b1m1r1tfdjo1_500_large

Ini Adalah hak 100% kepunyaan Atin..
Harap maklum :)

Tutorial --> HERE


















Nak lagi? Boleh tengok yang pertama punye -->  PAGE 1




Freebies : Twitter Background

Tumblr_mfwhf6kx2a1rg0ffbo4_250_large
こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Hai mari-mari boleh ambik background twitter. Tak tau nak buat? tengok balik tutorial hari tu kat --> SINI

Dah ambil sila komen . Ini semua chibi B.A.P ok huhu



 








Ingat.. Ini semua adalah hak milik Atin sendiri..

Tutorial : Put Twitter Widget #2

Tumblr_mk4vz1mrjo1rrfcc4o1_500_large

こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Hari ni atin nak bagi tutorial untuk para twitter kita huhu.. hari tu atin ada bagi status kan nak bagi freebies.. so atin buattuto dulu background atin sediakan di freebies huhu..


| EXAMPLE |

Nampak? comelkan haha . btw Atin nak bagi code dulu.. atin akan bagi background kat freebies k..Nak cuba boleh lah huhu...

  • Copy > paste kat sideber tau
<div style="background:url(URLBACKGROUD) no-repeat;width:200px!important"><script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script><script charset="utf-8" src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script><script>new TWTR.Widget({version: 2,type: 'profile',rpp: 5,interval: 30000,width:200,height: 207,theme: {shell: {background: 'transparent',color: 'transparent'},tweets: {background: 'transparent',color: '#333333',links: '#999999'}},features: {scrollbar: true,loop: false,live: false,behavior: 'all'}}).render().setUser('USERNAME').start();</script></div> 

merah : URL background
kuning : nama twitter
biru : color font


Tuesday, March 26, 2013

Photoshop : Motion Blur Effect


こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Huhhhhhh huuuhhh!!! Tengah lap-lap photoshop sebab dah lama tak buat effect2 ni haha.. Biasa lah berabuk banyak ni so kene la bersih-bersihkan balik hahah.. Ok , sebabkan Atin memang dah lama gila tak buat tutorial photoshop , hari yang indah ni Atin nak tunjuk ajar korang buat 'motion blur' . "Ala kita dah pandai dah buat motion blur ni " So what? Atin tau la Atin baru nak ajar. korang memang dah lama tau huhu . Tapi atin saja2 je nak buat tak boleh ke? dah pndai boleh p sana huhu LOL >_< . Atin ajar bagi sesiapa yang tak tau lagi je huhu . dah p main jauh-jauh huhu xD

Nampak tak contoh photo gambar atas ni? So itulah contoh yang atin akan ajarkan . Itu yang dah siap punya  . Jadi atin ajar cara nak buat ..


Macam biasa lah.. p buka korang punya photoshop . pilihla gambar yang nak effect tu



Ok dah? Now korang pergi Filter > Sharpen > Smart Sharpen .



 Sharpenkan lah suka hati korang nak berapa Sharpen

Lepas korang sharpen , korang pergi dekat 'layer 0' Then korang right click
Ikut step seperti bawah ni


Nanti akan jadi dua background kan? Then , korang pergi ke 'background copy' Dan ikut step bawah ni pula



 Tengok blur yang korang rasa macam dah blur tu >_< . click Ok bile dah blurkan


Next. korang pergi balik ke background first balik . then buat right click pilih 'duplicate image'
Keluar la 'background copy 2' kan?


Korang tarik 'background copy 2' ke atas sekali
Then korang tukar normal > soft light


Then, tekan 'background copy' balik lepas tu select eraser tool . Tengok bawah ni


Korang padam yang bahagian utama .maksudnya muka orang tu huhu.
contoh bawah ni

 Ok. dah padam dah? .. So siap dahh.!!!
Hasilnya?




Monday, March 25, 2013

Tutorial : Close Tab Automatic When Click

Tumblr_mk7ethh4yw1rtd1r5o1_500_large

こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Lupakan perkara yang semalam. sebab atin dah tension huhu.. Ok Hari ni atin nak bagi tunjuk ajar para blogger smua. Hari punye tuto :


Maknanya , bile korang click , Automatic dia close dari blog tu. huhu berminat? Boleh try hihi

  • Blogskin : paste kat sideber
  • Template deisgn : Add a gadget > HTML/JavaScript


Copy --> Paste code
<center>
Dislike my blog? click <a href="javascript:window.close();">HERE</a>
</center>

merah : ayat korang
oren : ayat close



Sunday, March 24, 2013

Entry Tak Keluar kat Dashboard? Apahalnya?

Tumblr_mgnd5ontrj1r2p93oo1_500_large

こんにちは, 안녕하세요 ,
 Assalamualaikum. Tak de ribut tak ada taufan kenapa ini puncanya? Aigoo!! Atin dah sesak nafas sejak berita ni tersebar dari entry adik ween . Dia dah bagi tau semuanya tentang perkara ni berlaku . Tapi perkara dia lain , Atin punye lain . Atin tak tau lah korang dah sedar ke belum . Mungkin ramai lagi yang masih tak sedar perkara ni .



Tau kan benda atas ni? haha . Tak kan korang masih tak tau ini followers widget LOL >_< . Tapi ada sedar memang berguna apa benda ni kan? Tapi ada berita buruk buat para blogskin semua . Ada sesetengah blog yang follow guna follower widget dia , ada benda yang memang korang tak sedar para pengguna blogskin . maybe blog yang korang follow guna widget tu tak akan masuk dalam dashboard korang. So dengan tidak sengajanya . entry dari blog follow orang tu akan menjadi seperti :


So , dengan bengangnya Wae? Kenapa boleh jadi macam ni? Atin pantang jumpa ayat atas ni LOL :( . Ada tak korang sedar? Kalau nak sedarkan . cuba korang tanya orang-orang yang telah follow korang tu , cakap 


Tapi ramai tak memperdulikan kata-kata kesat Atin ni huhu :( memang sedih . Cuma seorang sahaja yang perasa situasi ni . Dan ternyata memang berlaku , dan beliau juga baru sedar. Tak faham ek? macam ni cuba korang pergi kat home blog then tengok bawah tu ada list blog untuk entry kan? So sesiapa yang follow Atin tu cube cari list atin "#AtinTory is VIP " dah click nama tu. Apa yang terjadi? Ada terjadi macam photo ke-2 atas ni tak?... ADA? bermakna awak terpaksa refollow atin mengguna kan BUTTON




Tapi ada sesetengah tu entry atin keluar sebab diorang dah lama follow atin sebelum perkara ni berlaku . Jadi Atin nak cakap , baik korang check bagi tau semua rakan2 blogskin yang dah pakai follow wigdet jadi berhati-hati mungkin akan terjadi macam atin huhu . sob sob :(


Jadi kalau benda ni tak nak berlaku , paksa atau tak korang kene unfollow atin , then refollow balik tapi guna button yang atin bagi tu . Itu jelah jalan penyelesaiannya huhu .