Tuesday, June 25, 2013

Tutorial : Navigate Hover #12

ulzzang | Tumblr

こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Sorry sebab dah lama org minta req nak navigate mcm atin yg kat exc link tu. so hari ni atin bg code ye huhu.



  • Template Design/simple : paste kat Html/Javascript
  • Blogskin/Classic : paste bawah code </style>


<style>
@font-face {
font-family:tt;
src:url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
a.n{background: url(http://i.imgur.com/Q64Afc2.png);
padding:5px;width:80px;color:#000;padding:3px;
-webkit-transition: 1.0s;-moz-transition: 1.0s;
font-family: tt;font-size: 8px;text-align: center;
text-decoration: none;text-transform: uppercase;
display:inline-block;margin:4px;border-right:2px #e6e6e6 solid;
border-top:1px #e6e6e6 solid;border-bottom:1px #e6e6e6 solid;
border-left: 5px solid #e6e6e6;}
a.n:hover{
-webkit-transition: 1.0s;-moz-transition: 1.0s;color:#000;
border-right:5px #e6e6e6 solid;border-top:1px #e6e6e6 solid;
border-bottom:1px #e6e6e6 solid;border-left: 2px solid #e6e6e6;
text-shadow: 2px 0 0 #313131;}
</style>
<center>
<a class="n" href="LINK HERE">TITLE</a>
<a class="n" href="LINK HERE">TITLE</a>
<a class="n" href="LINK HERE">TITLE</a>
<a class="n" href="LINK HERE">TITLE</a>
<a class="n" href="LINK HERE">TITLE</a>
</center>
</div>

merah : link
oren : title

Saturday, June 15, 2013

Tutorial : Make Facebook Fanpage

Baek-Jenny.tumblr.com


こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Lama tak update tutorial . Jadi hari ni atin kene update jugak. Pasal ada orang req mintak ajarkan macam mana nak buat Facebook Fanpage. Lagi-lagi pada rakan blog ni an.. Yela kalau setakat blog je yang selalu kita update tapi xde orang sangat nak baca. So baik buat fanpage sekali gus kan? hihi . So atin akan ajar pada sapa-sapa yang x pandai lagi ye. 


1. Mula2 pergi sign in --> Facebook
2. Lepas tu pergi ke --> Create a Page

3. Pilih yang mana korang nak buat. Lepas tu click . Kalau blog selalunye pakai yang atin bulatkan tu


4. Ada kotak tu korang taruk nama Fanpage korang. Lepas tu tick then click get started tu.


5. Nanti akan kelaur satu page korang kne buat sendiri ye. kalau dah siap click Save Info .
6. Done


*Kalau nak jenguk fanpage korang balik . Pergi kat tepi yang setting tu. Tengok contoh bawah ni


Kalau rajin LIKE la fanpage atin kat SINI .

*Dan kalau nak edit fanpage , pergi click edit page. Pilih mana2 yg nk edit balik tu.



Friday, June 14, 2013

Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #3 Oleh Mialiana.com


こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum.

Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini hanya untuk hari ini sahaja, Ahad 16 Jun 2013 bermula dari jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malamMia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #3 Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.

tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

Thursday, June 13, 2013

Blogskin #8 : Story About POOH!







こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Finaly!!! hihi . korang masih ingat history yang lepas? ala yang atin update hari tu kat SINI. Yes akhirnya dah pun siap hihi. hope korang semua suka


Pehhh!!! berpeluh nak masukkan navigate ni -,- Aihh maklumlah Atin kan dah x pakai classic template.. so jadi ingat lupa dah hahaha...


Ohh lupa pulak.. yang ni atin dah buat tapi ade yang cacat sikit.. bahagian post. korang kne pakai 1 post sahaja.. x boleh 2 3 .. sebab background die tersambung bawah.. so atin dah buat tapi ttp x jadi aishhh --,


So harap korang suka..Yang lain2 tu atin dah credit pada tuto lain yang bertuah haha .. AMARAN JANGAN DELETE CREDIT . huhu Atin pantang uh benda tu hilang XD...Kalau korang nak , boleh pakai



k


Alhamdulillah! menang lagi TT____TT


Sunday, June 9, 2013

New Skin Teaser


こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Nampak kan atin sekarang ni tengah sebuk sikit. Huhu atin tak de la sebuk buat keje tapi tengah siapkan something je.. So agak2 yang tutorial n freebies tu atin tak dapat nak update sebab tak dapat cari ideal nak update . Aii maklumlah sejak keje ni macam dah malas je nak bukak blog hihi...


Maybe korang tak boleh req kat atin selalu ye. Atin un dah tension pulak hahha. Xde la , atin tengah nak siapakan skin atin ni . tengah dalam proses ni.. So korang tunggu je lah.. Theme apa? Ok kalau korang rasa suke boleh la tngok sikit2 dulu sebab atin belom siap sepenohnye.. Atin baru je buat background theme .. Nak tengok?



Paras tu jela .. ye. belum tentu yang ini dah siap.. atin tnegah pikir nak taruk apa taruk apa .. ahh mcam tu la.. so tunggu ye.. its coming soon . Maybe dalam 2 3 minggu lagi baru atin update skin ni ye.. 



Saturday, June 8, 2013

Tutorial : Navigate Network #2

Large

こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 


Hari tu atin ade buat tuto navi yang kecik punye.. So yang kali ni punye bulat ok . so klo nak boleh pakai


Blogskin/classic template :
1. Dashboard > Template
2. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code </style>
3. Copy code di bawah ni
.web {
background: #e1c9f3;
font-family: Tinytots; font-size:8px;
color: #fff;
width: 15px; height: 15px;
border-radius: 100px;
display: inline-block;
margin: 3px;
padding:10px;
}
@font-face {
font-family:yow !important;
src: url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf') !important; }
.note2{
text-transform:uppercase;
color:#000;
margin-bottom: 8px;
font:8px yow;
line-height: 14px;
padding: 3px;
}

4. Paste di atas code </style>
5. Then copy code ni pula

<center>
<a class="web" href="LINKWEB">PG</a>
<a class="web" href="LINKWEB">BS</a>
<a class="web" href="LINKWEB">FB</a>
<a class="web" href="LINKWEB">FP</a>
</center>

6. Paste kat bahagian yg korang suka. elok di sideber je.
7. Preview & save.




Template designer :
1. Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML/JavaScript
2. Copy code di bawah ni
<style>
.web {
background: #e1c9f3;
font-family: Tinytots; font-size:8px;
color: #fff;
width: 15px; height: 15px;
border-radius: 100px;
display: inline-block;
margin: 3px;
padding:10px;
}
@font-face {
font-family:yow !important;
src: url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf') !important; }
.note2{
text-transform:uppercase;
color:#000;
margin-bottom: 8px;
font:8px yow;
line-height: 14px;
padding: 3px;
}
</style>
<center>
<a class="web" href="LINKWEB">PG</a>
<a class="web" href="LINKWEB">BS</a>
<a class="web" href="LINKWEB">FB</a>
<a class="web" href="LINKWEB">FP</a>
</center>
3. Paste dalam HTML/JavaScript
4. Save

merah : link
oren : background

Wednesday, June 5, 2013

Tutorial : Header With Box #2

こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Hari tu masa atin sedang hiatus. Tibe2 adalm hati macam nak ubah header atin yang dulu tu kat SINI. See yang tu ade macam terpacak kat bawah kan? So atin dapat idea nak buat die pacak kat ats pulak hihi . Jadi atin cube ubah. akhirnya menjadi juga hihi.. Please kali ni jangan la pandai nak copycat sagt tnpa credit. Atin penat2 nak cari idea untuk ubah ni huhu.. k blas nak ckp boleh la try ok huhu..

CLICK EXAMPLE

  • Template Design/simple : paste kat Add Gadget > Html/Javascript
  • Blogskin/Classic : paste bawah code </style>


<center>
<div style="margin-top:-9px;background:none;border-left:20px solid #666;border-right:20px solid #666;width:600px;height:50px;display:inline-block;-webkit-box-shadow: 0 1px 5px rgba(191,191,191,0.88);-moz-box-shadow: 0 1px 5px rgba(191,191,191,0.88);box-shadow: 0 1px 5px rgba(191,191,191,0.88);"></center>
<center>
<div style="margin-bottom:10px;">
<div style="display:inline-block;width:900px;padding:5px;border-radius:0px 0px 0px 0px;border:2px solid #666;background: url(BACKGROUND);">
<div style="display:inline-block;width:900px;padding-top:270px;border-radius:0px 0px 0px 0px;border:0px dotted #666;border-bottom:none;background-repeat:no-repeat;background: url(URL HEADER);">
</center>
</div>

biru : width
oren : color border
ungu : background
merah : URL header x trasparet

Tutorial : Navigate Network [like me]

Large


こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Ok. Atin tau ramai yang bagi req benda alah kat bawah ni. Tapi yang ni apis yang buat so, credit die la ye huhu.. Atin cume code je huhu.



Blogskin/classic template :
1. Dashboard > Template
2. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code </style>
3. Copy code di bawah ni
.navu {
display:inline-block; padding-top:3px;
width:20px; height:10px;
font-family:trebuchet ms;
font-size:8px; text-transform:uppercase;
text-align:center; color:#666;
background:#e1c9f3;border:1px solid #ddd;
padding-top:4px;padding-bottom:5px;
padding-left:1px;
text-shadow: -1px 0 white, 0 1px white,1px 0 white, 0 -1px white;
}
4. Paste di atas code </style>
5. Then copy code ni pula
<center>
<a class="navu" href="LINKWEB">FP</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">FB</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">BS</a>
<a class="navu" href="LINKWEB>ASK</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">KW</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">WH</a>
</center>
6. Paste kat bahagian yg korang suka. elok di sideber je.
7. Preview & save.

Template designer :
1. Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML/JavaScript
2. Copy code di bawah ni
<style>
.navu {
display:inline-block; padding-top:3px;
width:20px; height:10px;
font-family:trebuchet ms;
font-size:8px; text-transform:uppercase;
text-align:center; color:#666;
background:#e1c9f3;border:1px solid #ddd;
padding-top:4px;padding-bottom:5px;
padding-left:1px;
text-shadow: -1px 0 white, 0 1px white,1px 0 white, 0 -1px white;}
</style>
<center>
<a class="navu" href="LINKWEB">FP</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">FB</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">BS</a>
<a class="navu" href="LINKWEB>ASK</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">KW</a>
<a class="navu" href="LINKWEB">WH</a>
</center>
3. Paste dalam HTML/JavaScript
4. Save

merah : link
oren : background color

Tutorial : Scroll Box untuk Archive Blog

Large

こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 


DESIGN ONLY

1. Dashboard > Design > Edit html
2. Tekan Ctrl + f serentak ,cari code bawah ni : 
<div id='ArchiveList'>
3. Copy code bawah ni : 
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'>
4. Paste di atas code no-2 tadi.
5. Next , tekan Ctrl + f serentak , cari code bawah ni pula : 
<b:include name='quickedit'/>
6.  Copy code bawah ni : 
</div>
7. Paste di bawah code no-6 tadi.
8. Preview & save


*klo x phm boleh bg tau atin ok




Monday, June 3, 2013

Tutorial : Sign Up and Put Smiley At Cbox

Large


こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Ye Atin tau memang semua orang dah tau cara nak letak cbox korang dalam blog an? tapi ada dak indon ni req samething

Maybe die ni new blogger , so atin terpaksa ajar lah ye.. huhu..bagi yang dah tau tu korang boleh la p jalan2 ye hihi...


1. Pergi web Cbox --> SINI
2. Sign Up > Put your detail > Tick > Click create my cbox


3. Dah siap . pergi ke Home > Look & Feel 


  • Layout Options : Ubah width and height korang k
  • Style Present : Pilih style cbox > click Confirm
  • Colour & Font : Tukar  colour dan font > click Apply


4. Dah siap edit tu , korang terus pergi ke Publish!
5. Copy code bawah step 3 tu

6. Paste dalam Sideber blog korang..



Put Smiley At Cbox

1. Pergi Option > Smilies 

2. Pilih smile yang korang suka 


3. Then click Apply.






Saturday, June 1, 2013

Soalan Cepusan | Tagging

Large

こんにちは, 안녕하세요 , Assalamualaikum. 

Sorry sangat-sangat , atin memang tak dapat nak post apae re pun dari orang . Yang menghantar req tutorial , header tu , so minta maaf la sangat ye atin macam bermood ni , sebab ti waktu ni atin dah hiatus. Maybe sejak atin keje ni aishh macam2 la alasan , penat doh -,-


Ok2 atin akan terima req yang mengetag atin daripada kpopper nampaknye lah hihi . Terima kasih la pada yang mengetag atin tu . Tapi atin minta maaf kalau terlambat . tengok ramia yang req tag ni Tapi sebab dah lama x check diorang pun dah delet kot post tag tu haha . jom la paca facta about atin ni ye...


Things about Meh :D

  1. I'm lazy 
  2. Laugh when talking
  3. Kpopper *must ^^
  4. Cat fanatic
  5. Shy but otherwise
  6. Strong feeding
  7. Fear of ghosts
  8. Like fried rice *USA, latna n pattaya
  9. Listen music K-POP
  10. Hate girls [gedik]
  11. Not have Boyfriend yet :'(
  12. Hubby Seungri , Young Jae, next? Gong Chan
  13. Hate study *meh ;p



Questions from NAT

1. Describe 2 perkara yang anda suka dan 2perkara yang anda tak suka terhadap diri NAT.
   = Ahhhhhhhhhhh *blur* sorry dear unnie un tak kenal sangat diri NAT . Satu perkara suka je yang nak cakap is U r cute? maybe? hihi XD

2. Apa perkara yang boleh buat anda happy dan sedih?
  = Happy went my BIGBANG and B.A.P comeback new song :D

3. Dalam banyak banyak artis dalam dunia ni, siapa yang paling menepati citarasa anda?
  = Gong Chan! B1A4. Becouse i like cute eyes ^_<

4. Lagu apa yang paling memberi kesan mendalam kepada diri anda?
  = BIGBANG - Haru haru , B.A.P - Rain Sound . Telah buat atin menitis air mata  :'(

5. Ada crush? Describe perkara yang buat anda suka dekat dia.
  = nothing to say --'

6. Kalau anda diberi tiket melancong, anda nak pergi mana dan nak bawa siapa?
  = Go trip korea with my family :)

7. Ceritakan serba sedikit tentang mimpi yang paling best anda pernah alami.
  = Ehemm . Pernah mimpi seungri tapi dh lupa :'( . Mimpi! atin yang asal dari Malaysia telah bekerja mencari rezeki di kedai baju di Korea . Atin jadi server customer yang nak beli baju. Then kebetulan kebtulan tempat atin keje tu, member B.A.P selalu beli pakaian kat situ . Youngjae n Daehyun adalah customer tetap yang selalu beli baju kat situ . Atin jadi pelayan Youngjae je. Lama-lama Youngjae terpikat dengan Atin .. LOL ! ! ! best x mimpi atin? haha ngeng an -,- . Tak nak citer panjang2 nnti satu perenggan x abis. 


8. Apa perkara yang paling anda nak buat bila anda dah besar nanti?
  = Nak kumpul duit banyak2 then pergi Umrah :) . Lepas tu trip p Korea lak 

9. Anda teringin nak makan apa sekarang ni?
  = Teringain nak makan bimbimbap n kimchi.. Atin minat pedas! tapi tak de jual la pulak kat sini -,-

10. Kalau bias / crush anda baca entry anda ni, apa yang anda nak bagitahu dekat dia?
  = Macam penah degr je soalan ni! hmm nak cakap ape ek? pikir jab ! ~

11. Soalan terakhir, simple. Anda suka siapa dalam Running Man? Hohohohoh~
  = JaeSuk je. Die paling daebak and pandai berjenaka dalam Running Man . Sebab tu klo tengok running man atin mesti nak die yang menang . ^0^.




Questions from IYERA

1. What is your hobby?
  = Server internet

2. Siapa artis yang awak sayang. Why?
  = Buat masa sekarang Youngjae je . Sebab? entah le macam mana atin boleh tertarik dengan die -,- XD

3. Apa awak nak cakap dekat hater kalau dia kutuk bias awak ?
  = Aishh!! Atin kutuk pasal diri die . sebuk je nak kutuk bias atin . Jelous tu bias atin lagi cute dari bf die kot LOL XD

4. Tempat paling romantic dekat korea yang korang tahu ?
  = Alahh! lupa la nama tempat tu . Tempat yang ada mcam jambatan jalan raya dengan laut . macam kat penang tu .. huhu . Tu tempat ok pe LOL XD

5. Perassan awak bila bias awak masuk dalam we got married?
  = Aihhh -, susah la nak explain :'( . sedih an klo die masuk dalam we got married. Tak teringin atin nak tonton -,-

6. Kalau awak dapat jumpa dengan bias awak , apa awak nak cakap dekat dia?
  = "Jeongmal!! youngjae oppa chuahae". LOL >_<

7. Cerita hantu apa yang awak minat?
  =  Sorry atin tak tengok cerita hantu. Memang atin akan tutup mata kalau ada orang bukak cerita hantu kat tv. -,-

8. Kalau awak diberi peluang untuk jadi guest dalam Running Man . awak nak jadi guest dalam episode apa? Why?
  = Hmmmm! tak terpikir pulak.. no comment :'(

9. Post satu gambar kenangan manis awak.

Selama 18 tahun ni. Inilah first time dalam seumur hidaup dapat trip kat PD dengan family :'( . 

Trip PD sebab nak jumpa abang atin askar tu :'(


10. 5 perkara yang awak nak buat kalau jumpa hater?
   - Buat tak layan dia. *tu jelah -,-





Questions from HASEENA

 1. Bila birthday korang?
  = Birthday atin 20 Mac1995

2. Idol mana yang sama birthday dengan korang?
  = Birthday Atin sama dengan birthday Sandeul *B1A4.

3. Apa yang korang buat kalau haters kutuk kpop, bash them or ignore them?
  = Errrr~ ok jawapan atin same je mcm jawapan soalan atas.. so paham2 je la ye hihi

4. Nyatakan 3 group yang paling korang minat.
  = BIGBANG
  = B.A.P
  = B1A4

5. Kalau bias korang buat collab dengan girl idols, siapa perempuan tu?
  = Atin suke kalau ambik senior je kan? hihi So atin pilih  Youngjae dengan Ji eun

6. Senaraikan 3 OTP yang korang suka
  = G-Ri (G-dragon-Seungri)
  = Dae-Jae {Daehyun-Youngjae}
  *tu je huhu

7. Lagu apa yang boleh membuatkan korang feeling?
  = BIGBANG - Haru haru , B.A.P - Rain Sound . 

8. Subject yang korang suka
  = Agama n kesusteraan melayu

9. Dalam kelas selalu dapat nombor berapa?
  = Ahhhhhh :( .. ok jujur dapat puluh-puluh LOL >_<

10. MV mana yang paling korang suka?
  = Suka MV One Shot B.A.P . Firs time tengok youngjae atin belakun dengan daebak.. Selalu ulang MV ni hahaha.. Lagi satu MV Crayon . Kalakar tengok GD hahah..


11. Blog siapa korang selalu lawat? Sertakan link sekali.
  = http://hafizzulkafly.blogspot.com/
  = http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/
  = http://wanaseoby.blogspot.com/


Ok tu jelah . Lepas ni atin tetap dengan Hiatus atin . ape2 boleh contact atin . Baca hiastus klo nak contact SINI . OK Anyeogaseyo! :'(